За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

България трябва да се цели в еврозоната


вестник „Пари“


Да паднат роуминг тарифите, за да може всеки гражданин да има достъп до евтини телефонни услуги, предлага Биляна Раева

Госпожо Раева, според социолозите се очаква ниска избирателна активност за евровота в края на тази седмица. Опитайте се с няколко изречения да убедите хората, че има смисъл и си заслужава да гласуват?
- Истината е, че хората трябва да се убедят какво ни дава Европейският съюз – възможности, които преди не сме имали. Чувам понякога репликата, че един глас нищо няма да промени – това не е вярно. Ако не искате 25-30% от населението на страната да решават вместо вас – гласувайте. Отговорност е да участваме в изработването на решенията, които пряко ни засягат. Стратегическите решения за развитието на Европейския съюз се взимат в Брюксел и е много важно какви представители ще излъчи България там. Те не отиват да станат чиновници, а да формират политиката.

Смятате ли, че вече две години след присъединяването на България към ЕС българите успяха да опознаят същността на съюза, на неговите политики и институции?
- Днес вече Европа ни чува – повече, отколкото преди 2 години. ЕС обаче е далеч за хората от малките населени места. Постарах се да го приближа до тях и тях до себе си, като направих мрежа от 12 информационни офиса из България. В тях работят обучени специалисти, които консултират европроекти, дават информация за Европейския парламент и неговите решения. Медиите имат съществена роля в популяризирането на диалога в Евросъюза. Но без преките контакти, без срещите с хората няма ефект.

Кои бяха най-големите предизвикателства в работата ви като евродепутат?
- Двегодишният мандат беше наистина висока летва. Работата ми в социалната и в икономическата комисия в Европарламента и като председател на делегацията на ЕП за отношенията с Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн ми дадоха възможност да участвам пряко във вземането на решения, важни за България – подобряване на имиджа на страната ни в Швейцария и положително гласуване на референдума за отварянето на работния пазар за българи там. Предизвикателство беше да накарам Европейския парламент да подкрепи и да приеме предложението ми за 2 млн. EUR за малки и средни предприятия. Успях да се преборя на България да бъдат отпуснати по-голям процент квоти за индустрията, както и да бъдат дадени допълнителни средства за инвестиции в нови технологии за развитието на околната среда.

Защо се кандидатирате отново, не е ли по-добре да отидат нови лица в Европарламента, или смятате, че е по-добре да има приемственост?
- Наскоро политологът Димитър Аврамов беше писал за мен, че като водач на евролистата на НДСВ през 2007 г. съм ново лице за българската политика, което обаче се е справило безупречно с кампанията си и с работата си в Европейския парламент. Вслушвам се в това, което казват другите за мен, а и имам познанията, енергията и волята да продължа започнатото.

Кои смятате, че са най-важните неща, за които трябва да лобират българските евродепутати?
- За България основен приоритет в следващия мандат на Европейския парламент е влизането в еврозоната. Като член на ЕП и кандидат за евродепутат аз се боря за мобилност на работната ръка, единен европейски пазар без ограничения, енергийноефективна икономика и използване на нови източници на енергия. Искрено се надявам да има хора, които да подкрепят тези либерални идеи и едно изключително мое предложение – да паднат роуминг тарифите, за да може всеки гражданин на Европейския съюз да си избере най-евтиния мобилен оператор и да го ползва, както му е удобно.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 03.06.2009 в 10:03 в категория В медиите. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране