За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Когато избирателят определя


НДСВ е от партиите, които първи заговориха за преференциално гласуване и за засилване на мажоритарния елемент в пропорционалната избирателна система. Това означава с гласа си избирателят да може да пренареди лансираните от политическите партии лица в избирателните листи.
Така всяка партийната листа става пъзел, който всеки избирател може да нареди чрез преференциален вот.
Да гласуваш преференциално означава да упражниш форма за граждански контрол върху предлаганите от партиите лица. Освен мажоритарния вот и референдума като демократични практики, всеки може да гласува за личността в партийната листа, която му допада – заради водената от него политика, позиции, симпатия, дори и кандидатът да не е сред първите три места в листата.
Механизмът никак не е сложен и не поставя дилема пред избирателите. Те гласуват, като в листата на избраната от тях партия маркират знак в квадратчето срещу този неин представител, когото харесват. И при преброяването на гласовете като нищо може да се окаже, че посоченият избраник от тази листа е от най-харесваните в нея и се класира на много по-предна от определената от партията позиция. Има едно важно условие, обаче – за да мине напред, избраникът трябва да прескочи една бариера. Той трябва да събере най-малко 15 % от гласовете на хората, избрали тази политическа листа. В Италия например прагът е 0 %, което е реална възможност за пренареждане на листата. Въпреки високата бариера у нас, на първите евроизбори през 2007г. 1/5 от избирателите упражниха правото си на преференциален вот, като изводът на ЦИК беше категоричен – избирателите са мотивирани да поставят преференции.
Много от избирателите смятат, че подредбата на лицата в листата веднъж представена, е окончателна. Всъщност всички кандидат-депутати независимо от това, на кое място са регистрирани в ЦИК, са равнопоставени. Механизмът на преференциалния вот засилва конкуренцията в самата листа и дава възможност да се персонализира гласът на всеки избирател, решил да подкрепи или заложи на кандидат с най-правдива за него история, аргументи, възможности да го представлява.
За съжаление, обаче, недостатъчната информационна кампания предизвика объркването на доста хора.
На 7-и юни всеки, който гласува, може да постави в избраната от него бюлетина знак пред предпочитания от него кандидат – няма значение той на кое място е в листата – 4-о, 5-о или 15-то. И ако този кандидат мине 15 процентната бариера, пъзелът ще бъде нареден според истинския граждански вот.
Ето защо НДСВ смята, че гласуването с преференциален вот е важен елемент от демократичния избор, който всеки може да упражни след по-малко от 3 дни. Струва си всеки да направи своя избор. Това е и правилото, че гласът на всеки един от нас е важен, защото ясно променя нещата и насочва събитията в определено избрано от нас развитие.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 04.06.2009 в 8:00 в категория България. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране