За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

ЕП одобри Хартата за основните права на ЕС


Европейският парламент одобри с 534 гласа „за“, 85 „против“ и 21 „въздържали се“ Хартата на основните права на ЕС и правнообвързващия й характер. Хартата ще бъде подписана на тържествена церемония в Страсбург на 12-ти декември от председателя на ЕП Ханс-Герт Пьотеринг, председателя на Комисията Жозе Барозу и председателя на Съвета Жозе Сократеш.

Депутатите отхвърлиха със 115 гласа „за“, 513 „против“ и 8 „въздържали се“ изменение против правнообвързващ характер на Хартата за основните права на Европейския съюз.

ЕП включи с 477 гласа „за“, 106 „против“ и 35 „въздържали се“ нов текст в резолюцията, с който призова настоятелно Полша и Обединеното кралство да положат всички усилия за постигане на консенсус относно неограничената валидност на Хартата“.

Хартата на основните права на Европейския съюз бе провъзгласена от Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз по време на Европейския съвет в Ница на 7 декември 2000 г. Тя обединява в един текст всички граждански, политически, икономически и социални права на европейските граждани, както и на всяко лице, пребиваващо на европейска територия. Тези права са представени в шест дяла: достойнство, свобода, равенство, солидарност, гражданство и правосъдие.

Договорът за реформа потвърждава правнообвързващия характер на Хартата, което означава, че ако новия договр бъде ратифициран от всички държави-членки, европейските институции и държавите-членки ще бъдат задължени да я спазват без Обединеното кралство и Полша, които договориха това изключване (т.нар. opt-out) по време на преговорите за новия договор.

Докладчикът на Парламента е Jo LEINEN (ПЕС, Германия). С вота си Парламентът даде официално зелена светлина на тържественото обявяване на Хартата през декември, както и публикуването й в Официалния вестник на ЕС.

Подробна информация за Хартата можете да прочетете тук:

http://www.europarl.europa.eu/charter/default_en.htm


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 29.11.2007 в 12:38 в категория Европарламент, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране