За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Световен ден на околната среда


Да хванем зелената вълна

Макар и непопулярен, днешният 5 юни повдига тема, за която светът вече говори и ще продължи да го прави в следващото десетилетие усилено. Зелената седмица, организирана под егидата на Европейската комисия по повод деня на околната среда, е под наслов „Изменението на климата: да се борим и да се адаптираме!“.
Адаптацията като че ли е по-лесната стъпка от двете. Но само хора, които сме се борили по различни пътища за тази кауза – политика в Европейския парламент и отношения със страните от Европейското икономическо пространство, в националния парламент, лична позиция и убеждение, либерална платформа и мерки – знаем какво е на практика да се опиташ да убеждаваш, че зеленото не е просто цвят, а начин на мислене. Акцентът тази година е насочен към поощряване на хората да се присъединят към световните усилия за борба с изменението на климата. Насърчаването трябва да започне с осмислянето на това колко как ще ползваме колите си след години – с бензин или биогориво например. Този акцент трябва да е приоритет, верую на мислещите за околната среда като жизнена необходимост. От 2001г. до днес ЕП е приел 7 основни Директиви в областта нa възобновяемите източници на енергия (ВЕИ) и енергийната ефективност. Те насърчават производството този вид енергия, като се гарантира изкупуването на произведеното количество на преференциални цени; насърчават употребата на био-горива в транспорта, подобряват енергийната ефективност на сградите. В Европейския парламент миналата година, а и по-късно в България, организирах семинар за квотите въглеродни емисии, на който стана дума как в различните европейски страни са въведени технологии за опазване на околната среда в съвместимост с работата на индустрията.
Идеята е да пазим природата, като разумно съвместяваме човешката дейност с устойчивото развитие на индустрията. Това е постижимо в съчетание с нискокарбонова, вискокоефективна икономика и насърчаване на новите технологии в областта на опазване на околната среда. На помощ идват и нанотехнологичните продукти, чийто продажби през 2006 г са били 32 млрд. долара.
До следващия 5 юни остава година. Как ще го посрещнем зависи от всеки от нас.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 05.06.2009 в 11:23 в категория Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране