За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Предсрочни избори са вредни за България


В. „Банкеръ“, интервю на Спасиана Кирилова

Г-жо Раева, как ще коментирате случващото се в НДСВ през последната седмица?

- Единственото, което ще кажа, е, че подобен начин на решаване на спорове не е полезен за никоя от страните.

От шест месеца сте депутат в Европейския парламент. Лесно ли се адаптирахте към тази политическа роля?

- Работила съм години с европейските институции и това темпо не е нещо ново за мен. Сътруднича с българските си колеги и съм радостна, че партийните различия не оказват влияние върху решенията и мненията по въпросите, които се отнасят за страната ни. През шестте месеца, в които сме избрани за членове на Европейския парламент, вече имаме няколко общи инициативи, като посещението на българските медици в Страсбург, становището по въпросите за промените в млечния сектор, категорично отстоявахме и позицията, че думата „евро“ трябва да се изписва на български с „в“, а не с „у“.

Вие сте единственият представител на НДСВ в Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ). Самотна ли се чувствате?

- Не, защото имам подкрепата на целия алианс. Бях предложена и избрана за председател на Междупарламентарната делегация на Европейското икономическо пространство. Работя съвместно с колегите ми от АЛДЕ по докладите за демографското бъдеще на Европа, здравословни и безопасни условия на труд, защита на потребителите. Подкрепиха ме и за писмото до комисаря по околната среда Ставрос Димас, в което заедно с представители от Чехия, Естония, Латвия, Унгария, Литва, Полша, Словакия и Малта поискахме преразглеждане на квотите за емисиите въглероден диоксид, установени от Еврокомисията за периода 2008-2012 година. Тази седмица отправих парламентарно питане към комисар Димас по въпроса за редуцираните за България квоти, отговора на което предстои да получа на следващото заседание на парламента. Все пак съм единственият представител на НДСВ в АЛДЕ и ми се налага да участвам активно във всичко случващо се.

Защо НДСВ не успя да спечели и друго място в Страсбург?

- Основната причина е, че изборите за евродепутати в България съвпаднаха по време с изключително масираните и мащабни действия на популистки и националистически сили. До голяма степен българският избирател беше подведен от обещанията, че представителите ни в Европейския парламент ще водят една по-агресивна политика. Освен това тези избори за евродепутати са първите в българската история и е нормално тепърва да проправяме пътя, по който ще вървим занапред.

Смятате ли, че българите са разочаровани от членството в Европейския съюз, както стана в повечето новоприети държави?

- Има много положителни страни, от които трябва да се възползваме максимално. Например достъп до общ пазар, участие в програмите на общността, ползване на европейските фондове, повишаване на конкурентоспособността на нашите фирми, подобряване на качеството на стоките и услугите, стандарта ни на живот… Все още обаче е трудно да усетим практическите ползи, които ни носи членството. Но в крайна сметка от нас зависи как най-добре да се възползваме от приемането ни в Евросъюза.

В България често се срещате с представители на бизнеса. Какво очакват от еврочленството ни тези хора?

- Бизнесът иска достъп до един от най-големите и платежоспособни пазари в света – европейския, който има над 480 милиона потребители. Основното, над което фирмите, администрацията и неправителственият сектор трябва да се концентрират в следващите няколко години, е да оползотворят възможно най-добре средствата от структурните и Кохезионния фонд, както и тези, предвидени за развитието на селските региони и рибарството. Само по седемте Оперативни програми в България ще влязат 6.6 млрд. евро до 2013-а, а за развитие на селското стопанство над 3 млрд. евро, чиито потребители ще са до голяма степен представителите на бизнеса в страната. Ако не се възползваме от тях по най-рационалния начин, ще загубим възможността за бърз ръст на икономиката ни. Такъв, какъвто ни е нужен, за да настигнем останалите европейски държави за кратък период от време.

Подготвени ли сме за пълноценното усвояване на европарите?

- Винаги може да е по-добре. Но ние имахме време за подготовка. През последните няколко години администрацията, общините, неправителственият сектор и бизнесът имаха възможност да работят със средства от предприсъединителните фондове на ЕС и да се подготвят за този момент. Много експерти в България са наясно с методологията и детайлите по отделните програми. Министерствата и неправителствените и икономически организации – БТПП, БСК и др., както и сдруженията на общините, провеждат редовно семинари и обучения как на практика се кандидатства. Броят на подадените проекти вече е изключително висок. Аз също организирам обучения, информационни дни и консултации за кандидатстване по оперативните програми.

Председател сте, както стана дума, на Междупарламентарния комитет за Европейското икономическо пространство и на Делегацията за връзки с Швейцария, Исландия и Норвегия. Това ще помогне ли по някакъв начин на България?

- Комитетът работи в различни сфери, които биха били полезни за нас. Например на последното заседание обсъдихме и приехме резолюции, свързани с промените в климата и съответстващите мерки, разгледахме възможностите за съвместни проекти и използването на възобновяемите източници на енергия. Швейцария, Исландия и Норвегия, въпреки че не са членки на ЕС, са сред страните с най-силни икономики в Европа. Те ще предоставят около 41 млн. евро, които България може да усвои по различни проекти.

От около месец имате свой информационен офис в София. Кой идва в него и с какви въпроси?

- Офисът е един от 12-те в страната, част от информационната мрежа, която ще бъде довършена до средата на следващата година. Той бе отворен официално преди месец, но на практика работи, откакто бях избрана за член на Европейския парламент. В него имам трима сътрудници – асистент, координиращ останалите офиси и организирането на обучения и семинари, сътрудник по комуникации и връзки с обществеността и сътрудник по политическите въпроси и анализите. Вече имам и официален уебсайт, на адрес www.bilyanaraeva.eu. На него всеки може да намери повече информация за дейностите и работата ми като член на Европарламента, за проектите, с които съм се ангажирала, подкрепата, която оказвам, както и новини за фондовете и оперативните програми. В офиса идват най-често с въпроси хора, които се интересуват от възможностите за еврофинансиране. Търсят консултация и връзка с експерти, които да им помогнат да подготвят качествени проекти.

Откъснахте ли се от българската политика?

- Не, напротив. В постоянна връзка съм с България, а обикновено между петък и неделя, когато съм тук, прекарвам голяма част от времето в срещи из страната. Следя отблизо работата на нашия парламент и правителството и работим заедно по различни въпроси. Участвам в заседанията на Комисията по европейските въпроси на Народното събрание и в някои други комисии, когато има интерес от изработването на позиции, консултиране или обсъждане на възможностите за работа. Много често координирам политиките и становищата, които защитавам – например за вредните емисии с Министерството на околната среда и водите, за еврото с Българската академия на науките, Министерството на държавната администрация и административната реформа, Българската народна банка, Министерството на външните работи.

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори?

- Не. Без да има много сериозни предпоставки за подобна стъпка, такива избори биха били вредни за България. Ако се случи подобно нещо, ще се появи вакуум, по време на който ще спрат политиките и проектите с Европейския съюз. Това би забавило развитието на страната ни. Всички български политици знаят това и подобни призиви за предсрочни избори са популистки и необосновани.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 03.12.2007 в 9:44 в категория В медиите. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране