За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

ЕП прие на първо четене компромисната си позиция за реформата в лозаро-винарския сектор


Европейският парламент прие на първо четене с 497 гласа „за“ 109 „против“ и 89 „въздържали се“ компромисната си позиция за реформата в лозаро-винарския сектор, която беше предложена от Комисията през юли тази година. ЕП гласува за запазване на обогатяването със захароза, което е от съществено значение за България.

Членовете на ЕП гласуваха срещу автоматичното либерализиране на правата за засаждане и прехвърляне на финансиране към развитието на селските райони. Депутатите подкрепиха кампания за изкореняване, ограничена в рамките на три години и запазването на финансовите помощи за мъст.

„Реформата трябва да отговаря на изискванията на производителите и да им предостави необходимите инструменти да бъдат конкурентноспособни,“ каза докладчикът на ЕП Джузепе Кастилеоне (ЕНП-ЕД, Италия).

Европейският парламент се противопостави на плана на Комисията за пълна либерализация на правата за презасaждане от 1 януари 2014 г. за вина, защитени по наименования за произход и географски признаци. За другите вина, депутатите считат, че решението за либерализация трябва да бъде взето в резултат от оценката, която ще бъде изработена от Комисията до 2012 г. за мерки за постигане на баланс на пазара. Депутатите уточняват, че правата за презасаждане също могат да се прехвърлят изцяло или частично на друго стопанство в рамките на един и същ район. Те гласуваха ограниченията на правата за презасаждане да не се прилагат в държави-членки, в които производството на вино е по-малко от 50 000 хектолитра за винарска година, като например в Обединеното кралство.

Депутатите подкрепиха позицията на докладчика за изплащане на премиите за доброволно изкореняване за три години, а не за пет години, както предлага Комисията, за да се позволи на лозарите, които желаят да прекратят производството си да имат възможност да го направят бързо. Депутатите предлагат 510 млн. евро за винарската година 2009/2010 г., 337 млн. евро за винарската година 2010/2011 г. и 223 млн. евро за винарската година 2011/2012 г.

ЕП гласува против плановете на Комисията да забрани използването на захар за обогатяване на виното и финансовите помощи за мъст. Депутатите подкрепиха целева помощ за концентрирана гроздова мъст и пречистени концентрати от гроздова мъст, ако са използвани за увеличаване на алкохолното съдържание на винарските продукти, както и възможността за добавяне на захароза в лозарските зони, в които употребата й е традиционна и „в случай че, поради неблагоприятни климатични условия, тази практика е необходима за достигане на минималното алкохолно съдържание“.

Европейската комисия предложи национални финансови пакети, които ще позволят на държавите-членки да приспособят мерките към конкретните нужди и ситуации. Общата сума на бюджета ще варира между 623 млн. евро през 2009 г. и 830 млн. евро от 2015 г. нататък. Наличните за всяка страна средства ще бъдат калкулирани съгласно лозарската площ, производството и направените през минали периоди разходи.

Депутатите предлагат националните финансови пакети да бъдат използвани за популяризиране не само в трети държави, но и във вътрешния пазар, както и за други мерки, като например преструктуриране на сектора, предотвратяване на кризи, изследвания и развитие и подобряване на качеството.

Депутатите считат, че датата 1 август 2008 г. за влизане в сила на регламента, не е постижима най-вече, защото държавите-членки трябва да съставят национални програми преди това. Затова членовете на парламентарната комисия предлагат тази дата да бъде отложена с една година и регламентът да влезе в сила на 1 януари 2009 г.

Реформата в лозаро-винарския сектор ще бъде обсъдена от министрите по земеделието на държавите-членки от 17-ти до 19-ти декември в Брюксел.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 12.12.2007 в 9:57 в категория Европарламент, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране