За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

ЕП одобри бюджета на ЕС за 2008 г.


На 13 декември членовете на ЕП приеха на второ четене бюджета на ЕС за 2008 г., с което приключи годишната процедура по приемането на бюджета. Парламентът гласува за бюджет от 120.346.758.612 евро в плащания, което се равнява на 0.96% от брутния национален доход (БНД) на ЕС и е с 5,7 % повече в сравнение с бюджета на ЕС за 2007 г. Бюджетът на ЕС ще бъде подписан в пленарна зала в Брюксел на 18 декември.

Депутатите гласуваха сателитната система „Галилео“ и Европейския технологичен институт да бъдат финансирани от Общността. Сумата, необходима до 2013 г., ще бъде осигурена при прегледа на финансовите перспективи. Общата сума предвидена за двата проекта е 3.7 млрд. евро до 2013 г.

За ОВППС ще бъдат отделени общо 285 милиона евро от бюджета на ЕС, което представлява увеличение от 125 млн. евро в сравнение с 2007 г. От тази сума 70 милиона евро ще бъдат използвани от инструмента за гъвкавост, който се използва за финансиране на непредвидени и изключителни разходи според междуинституционалното споразумение от 17 май 2006 г. Тези 70 млн. евро ще бъдат използвани през 2008 г. за финансиране на външните действия на ЕС, главно за ангажиментите на ЕС в Косово.

Парламентът подкрепи двойно увеличение на бюджета на европейската агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници (FRONTEX). Така сумата, отпусната за агенцията в бюджета, е 70 млн. евро.

На първо четене относно постовете на Комисията, ЕП постави в резерв 49 млн. евро, но на второ четене одобри освобождаване на тази сума и поставяне в резерв само на 5 милиона евро.

В бюджета за 2008 г. за първи път в историята на Европейския съюз ще бъде отделена най-голяма сума за финансиране на растежа и създаването на нови работни места, а не както обикновено за земеделие


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 13.12.2007 в 8:59 в категория Европарламент, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране