За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Европейската комисия отговори на питането на Биляна Раева за редуцираните емисии на въглеродния диоксид


Европейската Комисия отговори на питането на Биляна Раева, член на Европейския парламент от АЛДЕ, за редуцираните квоти за емисиите на въглеродния диоксид. Във въпроса, отправен до Комисията, евродепутатът посочва, че количеството на емисиите, определени за България за периода 2007 г., 2008-2012 г. са намалени с 37.4 % в сравнение с първоначалното искане, което драстично ограничава възможността за развитие и растеж на икономиката.

От отговора на Комисията става ясно, че при оценката на националните планове за разпределение, подадени от съответните държави, се използват стойностите на емисиите през 2005 г. и се взема предвид растежа на БВП и очакваните подобрения по отношение на относителното отделяне на въглероден диоксид. Комисията е използвала данните за емисиите през 2005 г., предоставени в българския План за разпределение и при изчислението е взето предвид затварянето на два от реакторите на АЕЦ „Козлодуй“, се казва в писмения отговор до Биляна Раева. За подобряване на капацитета на останалите реактори България получава финансиране от ЕС, както и за инвестиране във възобновяеми енергоизточници и енергийна ефективност, припомнят от Комисията. „Искове във връзка с технически грешки са необосновани. Решението на Комисията се основава на справедлива методология, приложена към всички държави-членки“, категорични са от Комисията.

„Отговорът е безкрайно незадоволителен, неточен и не е в духа на сътрудничеството. Надяваме се на справедливо решение на съда“, коментира Биляна Раева. Според нея Комисията е допуснала грешка като е приела данните, представени от България в нейния план за 2005 г. като отправна точка за своя анализ и изчисления, без да взема предвид основните условия в страната, както изисква Директива 2003/87/EO.

Според българските експерти е необходимо да бъдат направени корекции и допълнения на Решенията на Комисията за отстраняване на техническите грешки, допуснати при извършване на изчисленията. За да се коригира стойността за емисиите, получена през базовата 2005 г. трябва да се добавят 9.29 млн. т. СО2, отговарящи на натоварването на въглищни централи за компенсиране на затварянето на двата ядрени блока на АЕЦ „Козлодуй“. Към крайния резултат следва да се добавят и 2.7 млн. т., отговарящи на използването на ВЕЦ през 2005 г., както и 1.32 млн. т., отговарящи на въвеждането на други законодателни актове на Общността и необходимостта да се отчита неизбежното увеличение на емисиите, произтичащо от новите законови изисквания.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 14.12.2007 в 8:01 в категория Европарламент, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране