За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Словения поема председателството на ЕС от 1 януари


Словения поставя ратифицирането на Договора за реформа на ЕС като приоритет на своето председателство. Страната е първата новоприета държава в ЕС след 2004 г. и развива първата съвместна програма на три председателства, започната от Германия и Португалия. Според върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Хавиер Солана Любляна е готова да поеме председателството на 27-членния блок.

Министърът на външните работи на Словения Дмитрий Рупел представи пред влиятелното издание „Интернешънъл хералд трибюн“ програмата, която страната му възнамерява да осъществи в периода януари-юни 2007 г. в качеството си на председател на ЕС. На 1 януари 2008 г. Португалия предава поста на Словения, заедно с тежкото задължение да предвижи бързо ратификацията на Лисабонския договор, да продължи тежкия процес на преговори за членство с Турция и останалите страни от Западните Балкани, да постигне единна европейска позиция по разрешаването на проблемите на глобалното затопляне. Част от това предизвикателство е и изборът на президент на ЕС. Вижте коментара на „Дойче веле“ по темата тук.

Дмитрий Рупел обясни, че приема като предизвикателство и признание на постигнатото от страната му предстоящия ангажимент. Държавата с население само от 2 милиона души и територия от 20 000 кв.км поема председателството на ЕС само 15 години, след като постигна независимост от бивша Югославия. Тя влезе в успешната десетка от бивши комунистически държави, които се присъединиха към ЕС през 2004 г. и стана член на еврозоната на 1 януари 2007 г. Близо година Любляна се подготвяше за председателството, наемайки експерти, които да осигурят административното изпълнение и информационно покритие на задачите му.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 21.12.2007 в 9:12 в категория Европарламент, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране