За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Евродепутатът Биляна Раева организира среща с представители на културните среди във Варна


Агенция „Днес +“ ,Варна

Неформална среща-разговор с представители на културни институции, общинската и областната администрации организира днес в кафе-театъра на Фестивалния и конгресен център евродепутатът Биляна Раева. Идеята ми за тази дискусия в навечерието на Новата година е да поговорим за това как Варна със своята култура и изкуство се вписва в световните и европейските мащаби. Иска ми се по този начин заедно да помислим какво можем да направим нашият град да бъде разпознаван и успешен, година след влизането на България в Европейския съюз, каза пред своите гости Биляна Раева.

Тя уточни, че като представител на страната ни в Европейския парламент би съдействала за реализирането на проекти, повлияни от европейски градове, в които са въведени успешни практики в областта на културата. Един от начините за реализиране на тези идеи е кандидатстването за финансиране от Европейските фондове. И макар културата да не е фокус на тези фондове, има възможност чрез някои от програмите да се субсидират дейности за подобряването на инфраструктурата за подобен род дейности в морската столица, допълни Раева.

Друга своя идея, която евродепутатът представи е във Варна да се създаде културен институт, който да изиграе ролята на генератор за икономическо развитие на морския град. Тя даде за пример Културният институт в Барселона, който съществува от 1996 г. Тази институция създаде програма, т. нар Агенда 21, която в момента повечето градове, които имат амбиции да се занимават с културна икономика следват. Хубаво би било да създадем този културен бацил, който впоследствие да спомогне за развитието на града ни, каза още Раева. В дискусията се включиха директори на музеи и галерии в морската столица, директорите на Драматичния и на Кукления театри и творци. Общо бе мнението, че трябва да се търсят начини за популяризирането на културния живот в морската столица, но за целта трябва да се обърне внимание на подобряването на материалната база на културните институции в града.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 27.12.2007 в 23:16 в категория В медиите. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране