За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

България заведе дело срещу ЕК заради квотите за емиси


Основен аргумент за неприемане на решенията ЕК е, че Комисията не се е съобразила с един от най-важните критерии на Директива 2003/87/ЕО – изпълнение на целите по Протокола от Киото за намаляване на емисиите парникови газове, което е и основна цел на Европейската схема за търговия с емисии. България не само изпълнява ангажиментите си по Протокола за намаляване с 8 процента на емисиите парникови газове спрямо емисиите през базовата 1988 г., но е и с 48 процента под емисиите си оттогава.

Освен това, при оценяването на Националните планове за разпределение на квоти емисии чрез модела PRIMES Комисията не е направила анализ на плановете от гледна точка на специфичните условия на развитие на българската икономика. Отхвърлянето на плана и намаляването на общото количество квоти за разпределение с 20 процента води до поставянето на българските оператори на инсталации в неравностойно положение спрямо останалите оператори в схемата за търговия на Общността. По този начин ЕК е нарушила принципа за пропорционалност и равно третиране.

Също така, Комисията контролира прилагането на критериите от приложение III на Директивата, но няма правомощия да определя общото количество на квотите без да вземе предвид националните планове, разработени от държавите-членки. По този начин Комисията е превишила контролните правомощия, отредени й от Директивата, като е заместила използваната от българската страна методология, съответстваща на критериите от Приложение III, с методология, която не е подходяща за оценка на българската икономика и която нарушава част от критериите.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 29.12.2007 в 8:19 в категория България, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране