За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Евродепутатите като работодатели


Наделина Анева, в. СЕГА

„Ако гласуваме и изберем евродепутати, къде ще ги намерим след това, за да ни помогнат?“

Това беше най-често задаваният въпрос на сайта на Министерството на държавната администрация, докато хората на Николай Василев се опитваха да правят кампанията за активизиране на избирателите през май. И наистина – това са 18 души, които като ято ще прелитат между София и Брюксел, без да е ясно кога и къде ще се приземяват. И най-вече с какво могат да бъдат полезни на отделния си избирател.

Българите размишляваха в този дух и много нисък процент отиде до урните. Може би защото назначените ни по-рано представители в Европейския парламент не успяха да покажат на практика с какво могат да бъдат полезни на хората.

Но така или иначе, България си избра 18 представители в Европарламента. Те се оказаха с едни от най-ниските заплати. Близо е до ума, че за да се изравнят по стандарт с другите си колеги от ЕП, може да решат да пестят от други пера. Дали пък няма да си увеличават доходите за сметка на общуването с гражданите?

Всеки от 18-те евродепутати има право на между 3500 и

3900 евро месечно за наемане и издръжка на офис

Тези пари са безотчетни. Те варират в зависимост от това дали депутатът е отсъствал от заседания на комисии или от пленарни заседания, в които се гласува.
Отделно получава по 15 000 евро месечно за заплащане на сътрудници. За тях вече е въведена отчетност, защото по-рано имаше случаи, когато евроизбраници назначаваха съпругите или родата си за свои сътрудници. Сега е нужно да има договор и самите сътрудници получават парите си от ЕП. В Брюксел евродепутатите обикновено си наемат по трима сътрудници, обикновено българи. Това са хора, които подготвят докладите и становищата им и затова трябва да боравят с няколко езика и да имат квалификация и познания. Ето защо условието на ЕП е минималното им заплащане да бъде поне 3000 евро месечно.
Любителите на сметките веднага могат да изчислят, че за месец Европейският парламент отпуска на представителите ни в Страсбург за офиси и сътрудници средства, чиято равностойност в левове е около 660 000 лв. Представяте ли си как се харчат тези пари? На практика евродепутатите ни се превръщат в работодатели, а ефектът от техния мениджмънт ще зависи от умението им да създават и поддържат екипи.
Евродепутатите бързо се ориентираха в ситуацията и

започнаха да откриват свои офиси в страната

През последния месец тази мрежа стана доста наситена. В някои градове като София, Бургас и Варна има по няколко информационни центъра на евродепутатите от различни политически сили.
Пионер в тази практика е предишният ни евродепутат Стефан Софиянски, който беше открил офиса си в стаята в Партийния дом, която ползваше като депутат. За разлика от него Атанас Папаризов от БСП успя да прескочи изборния праг и се класира като евродепутат и след 28 май. „Офисът ми в Пловдив беше открит още в началото на годината и продължава да действа. Доста е натоварен с работа, намира се в Бялата къща, там, където се намира и БСП“, обясни Папаризов. Бялата къща в Пловдив е купена от столетницата и евродепутатът твърди, че е наел там помещение, в което приема граждани. Обикновено на ден консултира по четири-пет граждани, след предварително записване, но имал много запитвания по имейл.
Обикновено евродепутатите от една група се разбират така, че да открият и издържат по един офис в различни части на страната. „Аз съм се опитал да съсредоточа своята дейност в Южен централен район“, обясни Папаризов, който е и лидер на групата на българските социалисти в ЕП. Колежката му Маруся Любчева откри офис в Бургас.

В София БСП се насити с информационни офиси

Кристиян Вигенин, Илияна Йотова и Евгени Кирилов откриха всеки по един, но в различни квартали. Кирилов се кани да отваря свой офис и във Враца.
Въпросът със Северна България е по-труден, признават социалистите. Илияна Йотова обаче е амбицирана да открие свои офиси и в други градове от страната. Миналата седмица тя обясни, че имала желание да открие информационни офиси в Габрово, Велико Търново, Русе, Ловеч и може би Плевен. В тях ще се дават консултации как се готви проект за еврофондовете, ще се организират семинари и обучения. Евродепутатите не желаят да съобщават подробности за договорите си за наем на помещения, но сумите не са високи. Но бързат да добавят, че сумата от около 3500 евро на месец е и за поемане на издръжката на офиса, – ток, телефон, вода, както и за разходите по различните мероприятия. Всички те уверяват, че до стотинка ще ползват тези пари по предназначение. Но в същото време ЕП не им иска никакъв отчет. А кой ли друг може да го поиска?
Представителите на ГЕРБ откриха свои информационни центрове във Варна, Бургас, Русе, Смолян и Пазарджик. Във Варна домакинството е на Душана Здравкова, в Бургас – на Румяна Желева, в Русе – на Николай Младенов, в Пазарджик – на Петя Ставрева, в Смолян – на Владимир Уручев. Евродепутатите от ГЕРБ планират да открият общ офис и в София.
„Наясно сме, че

много хора няма как да стигнат до Брюксел,

за да се срещат с бургаските евродепутати. Вместо да се харчат безсмислено пари за скъпи офиси там, преценихме, че е по-полезно за хората да открием тук тази приемна“, обясни при откриването на бургаския офис кметът на града Димитър Николов, който тогава беше координатор на ГЕРБ.
Душана Здравкова обясни, че офисът й във Варна бил нает на свободен наем, при пазарна цена, с всичките съответни документи за това. Той се намира на улица „Македония“ 82-84. „За разлика от много партийни клубове на политически партии от целия спектър тези информационни центрове не са създадени за имидж и не са кафенета. Там действително се работи“, твърди Здравкова. Офисът й във Варна предоставял своите зали за събирания и срещи на всички неправителствени организации, изявили желание за това. Според Здравкова от офиса й се интересували много млади хора. Идвали и граждани с проблеми, които не са били адекватно или задоволително за тях решени от държавната или местната администрация. „Понякога оставам с впечатлението, че те виждат в нас последната надежда за защита“, казва тя.
За разлика от двете големи групи евродепутати, които месечно разполагат общо с около 35 000 лв. за наем на офиси и издръжката им,

Биляна Раева от НДСВ може да харчи пет пъти по-малко,

защото е единствената, успяла да се класира на евроизборите през май. Тя обаче подходи доста амбициозно и откри серия от информационни офиси. Основният е в София и е в централата на НДСВ на „Врабча“. За него тя няма да плаща наем, но поема издръжката. Казва, че месечно могат да отидат и 10 000 лв. за телефонни разговори, например. Досега Раева е открила седем свои информационни офиса – освен в столицата, във Варна, Пловдив, Габрово, Видин, Враца и Горна Оряховица. Планира да разкрие офиси в Ловеч, Благоевград, Несебър, Ямбол и Разград или Добрич. Част от тези офиси са в партийните клубове на НДСВ. „Офисът ми във Враца не е в партиен клуб, също в Габрово, Пловдив и Варна“, обясни Раева. Новите клубове също искала да не са в партийни помещения. Те трябва да са в центъра, на кьоше, на първия етаж, обобщава изискванията си. В екипа на Биляна Раева вече работят 22 сътрудници, на които тя плаща заплати и осигуровки. „Изведнъж се превърнах в работодател, имам доста задължения и в тази посока“, обясни Раева. Сътрудниците й обясняват, че при нея работата е много, защото тя изисквала много от тях.
Представителите на ДПС в Европарламента спазват същите принципи на организация. И те са си разпределили страната на райони, за които отговаря всеки един от четиримата. Метин Казак вече откри свой офис в София, близо до НДК, и се готви за още един в Търговище. Проф.Владко Панайотов откри офис в Кърджали. Филиз Хюсменова ще консултира силистренци, Мариела Баева също подготвя свой офис.
„От 20 г. съм в Кърджали, бях директор на колеж по минно дело. Хората ме търсят първо в колежа, звънят ми по джиесема, жена ми се е превърнала в нещо като секретарка“, обясни проф.Панайотов.

Той плащал на преподаватели от техникума по електроника,

за да консултират хората, които искат да подготвят проект. В региона имало интерес към проекти за получаване на енергия от слънчева светлина и за изграждане на хай-тек фабрики.
Въпреки подкрепата от ЕП за откриване на офиси, съвсем скоро шефът на парламента Пирински подписа заповед, с която предоставя по една стая в сградата на НС на пл. „Батемберг“ на всяка от групите български евродепутати. Така че те ще могат да се срещат с гражданите и там, макар че режимът на достъп в сградата е специален.
Общуването с гражданите е подсигурено и във виртуалното пространство. Всеки евродепутат има и свой сайт. В някои от тях обаче няма работещи линкове. Евродепутатите се заразиха и от модата на блогове. Най-популярен е този на Николай Младенов, чрез който в детайли хората могат да научат какво точно работи един евродепутат. Програмата му понякога е описана в такива детайли, че хората се замислят остава ли им време на евродепутатите за личен живот.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 02.01.2008 в 13:31 в категория В медиите. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране