За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Кипър и Малта в Еврозоната


Europe.bg

От първи януари еврозоната нарастна с още две държави-островните републики Малта и Кипър.За пръв път на общоевропейската парична единица има надписи и на турски език, коментира „Дойче веле“.

Европейската комисия и Европейската централна банка нямат никакви възражения.Кипър и Малта са добре подготвени за въвеждане на еврото.Двете страни успяха да изпълнят Маастрихските критерии. Държавният дефицит на Кипър възлиза на процент и половина , което е половината от предписваната от Маастрихските споразумения горна граница от три процента.Също и инфлацията в Кипър , около два процента ,е значително под европейския индекс.

Кипърският президент Тасос Пападопулос говори за “ крайъгълен камък в историята на Кипър.“ Гражданите на средиземноморския остров обаче са скептични.Мнозина се опасяват че с идването на еврото ще настъпи поскъпване , макар че почти всички фирми обещаха , че няма да използват новата валута за да вдигат цените. Журналистката Атина Торнарити казва:

“ Страх ме е че всичко ще поскъпне , така както преди в Гърция.Поне пресмятането в евро не представлява проблем.“

Все пак изглежда , че страхът от еврото отслабва.Преди половин година три четвърти от кипърските граждани смятаха , ч ес въвеждането на еврото цените ще се покачат.В края на ноември само половината очакваха поскъпване. Дали приспособяването ща се окаже трудно? Един кипърски търговец смята че няма да има проблем.Според него: “ Мнозинството ще свикне лесно.Някои по-възрастни хора или хора от селата ще имат може би трудности.Но това ще е всичко.“

На остров Малта на обратната страна на еврото се вижда осмовръхия Малтийски кръст , а на кипърското евро е изобразен идолът от Помос , култова фигура от медната епоха.

За пръв път на няко евро-монети има надписи и на турски език. Причината е , че гръцкият и турският са официални езици в Кипър и това не се промени също и след разделението на острова през 1974 година.В северната част официална парична единица си остава естествено турската лира .Въпреки това в много ресторанти и магазини още сега може да се плаща с евро.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 02.01.2008 в 11:24 в категория Европарламент, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране