За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

ЕС въведе по-строга схема за търговия с емисии


Европейският съюз стартира в сряда нова по-строга схема за търговия с емисии, която трябва да доведе до значително увеличение на цената за тон въглероден диоксид, плащан от замърсителите, съобщава британския вестник „Таймс“.

Фючърсните пазари вече поставят цени от 20 до 25 евро за тон СО2, а анализаторите от Дойче банк очакват цените да се увеличат до 35 евро за тон.

Първата фаза на европейската схема за търговия с емисии стартира през 2005г. и често е определяна като провал, най-вече поради поради големия брой издавани разрешения, което доведе до срив на пазарните цени до 1 евро за тон. Срива на цените подкопа основния принцип на схемата -въглеродните емисии да станат важен инструмент за борбата с климатичните промени.

При втората фаза на схемата, огромната част от разрешенията ще бъдат издавани срещу такса, като по-малко от 10% ще бъдат продавани на търг. Според критиците схемата трябва да се промени, така че много по-голяма част от разрешителните да се продават на търг.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 03.01.2008 в 11:27 в категория Европарламент, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране