За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

ЕК ще реши в средата на месеца кога ще публикува доклада за правосъдието ни


Докладът на Европейската комисия за реформата на правосъдието в България и Румъния ще излезе през този месец, но конкретната дата на публикуването му ще бъде решена в средата на януари, съобщиха източници от Комисията за EUexpands.

Докладът е междинен и в него няма да бъдат правени заключения за процеса на реформи. Друг доклад трябва да бъде публикуван през юни и ясно да посочи дали България и Румъния са си свършили работата или ще бъдат наказани с активирането на предпазни клаузи.

Въпреки това в настоящия доклад за Румъния тонът ще бъде остър, тъй като няма напредък в борбата с корупцията, заявиха източници от Комисията. Може дори да бъде подчертано връщане назад в реформата на съдебната система, както и в сферата на борбата с корупцията.

Миналия юни Букурещ и София избегнаха предпазните клаузи, като доклада на ЕК посочи, че двете страни трябва да останат под наблюдението на Брюксел до средата на 2008г.

Заключенията от миналогодишния доклад за Румъния посочват, че ако страната продължава по пътя на реформите „няма да бъде уместно налагането на предпазните клаузи от Договора за присъединяване“.

Междувременно Румъния не е направила почти нищо по отношение на Агенцията за национален интегритет, която бе задължителна, но все още не работи. В допълнение на това през декември министърът на правосъдието Тудор Чиуариу подаде оставка през декември.

Смята се, че България, която при предишния доклад се справяше по-слабо, ще избегне наказания и в бъдеще, ако продължи усърдно усилията си в сферата, коментира близкото до ЕК издание.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 07.01.2008 в 11:31 в категория Европарламент, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране