За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Автомобилната индустрия: Повече средства за изследвания за по-ниски емисии CO2


Държавите-членки трябва да увеличат финансирането на изследователската и развойна дейност за реализиране на задължителните цели за емисии на CO2 за автомобилния сектор, се казва в доклад, приет от Парламента днес със 607 гласа „за“, 76 „против“ и 14 „въздържали се“ относно CARS 21: Конкурентната нормативна рамка за автомобилостроенето.

Незаконодателният доклад Jorgo Chatzimarkakis (АЛДЕ, Германия) припомня, че автомобилна промишленост на Европейския съюз е един от неговите най-важни икономически сектори, произвеждащ 19 млн. превозни средства годишно и предоставящ 2,3 млн. работни места в сектора и още 10 млн. работни места в допълнителни сектори. Според депутатите въпреки значителните промени, които автомобилната промишленост трябва да предприеме, са необходими и корекции на политиката, за да се гарантира, че нормите на Общността няма да доведат до закриване на работни места.

Тъй като развитието на нови типове видове леки автомобили отнема между 5 и 7 години, депутатите призовават Комисията да не поставя окончателни задължителни цели за емисиите на CO2 преди 2015 г. Обаче за 2015 г. средната цел от 125 г/км емисии на CO2 за нови леки автомобили е постижима, считат депутатите.

Докладът изисква от Комисията да разработи система, която да позволи на производителите на автомобили, без да им бъдат налагани глоби, да произвеждат автомобили, които отделят допълнителен CO2, ако тези допълнителни емисии са в резултат на правно обвързващи мерки за безопасност.

Според депутатите, ако целите за емисии на CO2 придобият задължителна сила, държавите-членки трябва да увеличат финансирането на изследователската и развойна дейност за автомобилния сектор. Също така една от първите общности на познания и новаторство (ОПН) на Европейския институт по новаторство и технология трябва да се посвети на намаляването на CO2 в автомобилната технология.

В момента европейската автомобилна промишленост е един от най-конкурентоспособните отрасли на промишлеността в света. Членовете на Европейския парламент са загрижени от факта, че нелоялната конкуренция и незачитането на правата на интелектуална собственост могат да застрашат тази й позиция. Ефективната защита на правата на интелектуална собственост е условие за партньорство с Китай, подчертават депутатите.

Депутатите призовават Комисията да представи предложения за създаването на вътрешен пазар за резервни части по поръчка и инструменти за настройка, като например специални гуми, волани и други инструменти за настройка и резервни части. ЕП подчертава, че независимите пазарни субекти трябва да имат достъп до техническа информация, обучение, резервни части, диагностични уреди и изпитателна техника.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 15.01.2008 в 12:08 в категория Европарламент, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране