За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

ЕП прие Доклад за Европейска стратегия за правата на детето


Европейският парламент прие със 630 гласа „за“, 26 „против“ и 62 „въздържали се“ доклад за стратегията на ЕС за правата на детето. Депутатите предлагат по-строги мерки за борба с педофилията и сексуалното насилие срещу деца чрез интернет. Също така детският секстуризъм да се разглежда като престъпление във всички държави-членки и да се урежда от екстериториално наказателно право.

Докладът от Roberta Angelilli (Европа на нациите, Италия) твърди, че „насилието срещу малолетни е неоправдано, под каквато и да е форма и при каквито и да било условия, включително у дома, и трябва да се заклейми“. Парламентът призовава за създаването на специален бюджетен ред за правата на детето, който да позволи финансирането на работата по прилагането на стратегията.

Докладът бе приет единодушно от правосъдната комисия към ЕП преди да влезе за гласуване в пленарна зала. Същевременно АЛДЕ, в частност и Биляна Раева (АЛДЕ-НДСВ), предложиха две поправки за гласуване в пленарна зала. Първата се отнася до проблемите с трафика на деца и слага акцент върху необходимостта за борба срещу нелегалните случаи на осиновяване, които трябва да се разглеждат като форма на трафик. Втората поправка приканва страните-членки да развият стратегии за ефективното интегриране на непълнолетни и младежи с криминално досие или намиращи се в рискова среда.

Депутатите препоръчаха създаване на европейска система за бързо предупреждение за отвличането на деца и подкрепиха плана на Комисията за телефонна линия за подпомагане на децата в целия ЕС. Докладът призовава всички институции и държави-членки да се ангажират активно в борбата срещу сексуалната експлоатация на деца, трафика на деца, педофилията, сексуалното насилие срещу деца чрез интернет, детската проституция и детския секстуризъм.

Докладът призовава Комисията да въведе механизъм, чрез който жертвите на детския труд да могат да потърсят компенсации от европейски компании в националните съдилища на държавите-членки. Също така Комисията трябва да наложи съгласуваност по веригата на доставки, и по-конкретно да предложи механизми, които да подвеждат основния работодател в Европа под отговорност в случаи на нарушаване на конвенции на ООН за детски труд във веригата на доставки.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 16.01.2008 в 12:08 в категория Европарламент, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране