За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Европейският Парламент прие в Страсбург доклад относно Стратегията на Общността 2007-2012 за здравословни и безопасни условия на труд


Доброто здраве на работещите е важно не само за самите тях, но и за работодателите. Според докладът на ЕП най-конкурентноспособните икономики имат най-добри показатели по професионално здраве и безопасност. Високото ниво на опазване на здравето и създаване на безопасни условия за труд имат положителен ефект и върху обществените финанси, тъй като водят до намаляване времето и разходите по болест, повишаване на ефективността и конкурентноспособността на пазара на работна ръка.

Здравословните и безопасни условия на труд са проблем, който е много актуален в България. Стандарта в страната ни не отговаря на европейските норми и броят на хората страдащи от професионални заболявания е вероятно много по-висок от съществуващата статистика.

Биляна Раева бе докладчик в сянка за Алианса на Либералите и Демократите за Европа (АЛДЕ) по Стратегията на Общността 2007-2012 за здравословни и безопасни условия на труд. В широка консултация с европейски и български организации, тя подкрепи основната цел на доклада, която е професионалните злополуки да бъдат намалени с 25% в ЕС през следващите пет години. В тази връзка, един от основните приоритети е малките и средни предприятия (МСП) да бъдат подпомогнати при изпълнението на тази цел.

Резолюцията на ЕП дефинира различните рискови групи – имигранти, временни, работници, по-млади или по-възрастни работници и жени, и определи за рискови следните сектори – строителство, рибарство, селско стопанство и транспорт. Всички тези групи и сектори представят неприемливо висок размер на професионални заболявания и злополуки. В България тези сектори са също толкова засегнати и Биляна Раева подкрепя тяхното допълнително подпомагане, за да се подобрят стандартите. Здравословното състояние на работниците е и все по-определящ фактор за качеството на инвестициите в една страна или сектор от индустрията.

Резолюцията обръща внимание на новопоявилите се рискове и заболявания, като мускулно-скелетните увреждания и предвижда включването на редица превантивни мерки в тази област.

В бъдеще, тази стратегия ще бъде взета предвид при предстоящият законодателен проект на ЕС за координация на системите за социално осигуряване в Европа.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 17.01.2008 в 12:10 в категория Европарламент, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране