За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Икономическата и социалната комисия на ЕП заседаваха съвместно за третия етап на Лисабонската стратегия


Съвместно изслушване на експерти за основните икономически и социални насоки за предстоящия трети етап от Лисабонската стратегия, направиха по време на редовното си заседание Комисиите по икономически и парични въпроси и по заетост и социална политика към Европейския парламент, в които е член българският евродепутат Биляна Раева.

Изслушването постави акцент предимно върху икономическите насоки, предложени на 11 декември 2007 г. от Европейската комисия в доклада върху Подновената лисабонска стратегия 2008-2010 г. Разширените икономически насоки представляват основният инструмент на икономическата политика на ЕС в контекста на Лисабонската стратегия. Те са и основен ориентир за страните-членки в прилагането на приоритетите от Лисабонската стратегия – икономика, социална политика и околна среда.

Според Европейската комисия структурните реформи дават добри перспективи за растеж и просперитет на страните, но към насоките от 2005 г. са необходими допълнителни мерки по отношение на инвестиции в човешки ресурс и модернизиране на пазара на труда, подобряване на условията за развитие на бизнеса, инвестиции в науката (създаване на Европейска зона за научни изследвания), подобряване на енергийната ефективност на държавния сграден фонд и включване на енергийната ефективност като основен критерий при обществените поръчки.

Икономическите и социални партньори подкрепиха като цяло основните елементи от предложенията на Комисията. Представителите на Европейската конфедерация на синдикатите и на Икономическия и социален комитет изразиха виждане, че през третия етап на Лисабонската стратегия е нужно да се наблегне основно върху социалните аспекти. Основните им искания са за осигуряване на условия за повече и по-добри работни места, най-вече чрез прогресивното въвеждане на концепцията за „гъвкава сигурност“, както и за по-добра покупателна способност за европейските граждани. Бизнесът, в лицето на Businesseurope – най-голямата конфедерация на национални федерации на работодателите, и Европейски съюз на малкия и среден бизнес (UЕAPME), постави акцент върху проблемите на бизнеса. Основен проблем за малките и средни предприятия през последната година е трудността за кредитиране на рискови проекти, особено след кредитната криза, започнала лятото на 2007 г. в САЩ. От Businesseurope подчертаха необходимостта от подобряване на продуктивността, за да се засили конкурентноспособността на европейската икономика. Според конфедерацията, се наблюдава недостъчното прилагане на препоръките, които ЕК и Съвета отправят всяка година към страните-членки.

Икономическата комисия подготвя свой доклад върху напредъка по Лисабонската стратегия, който ще бъде гласуван през февруари в пленарна зала. Документът поставя акцент върху необходимостта от мерки, с които ЕС да подсили своята позиция на световната икономическа сцена, а страните-членки са приканени да подобрят нивото на координация помежду си. Според заключението в доклада, Европейската комисия е пропуснала възможността да продължи с „доброто темпо на реформи“. Между членовете на Комисията, подкрепящи доклада, е и българският евродепутат Биляна Раева (АЛДЕ-НДСВ).

Междувременно Координационната група на Европейския парламент по Лисабонската стратегия гласува своя резолюция, подготвена за пролетната среща на върха в Брюксел. Биляна Раева бе докладчик в сянка за Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) по изработването на резолюцията.

Документът покрива изискванията по трите основни направления на Лисабонската стратегия – икономика, социална политика и околна среда и енергетика. Резолюцията набляга върху необходимоста от завършване и подобряване на функционирането на единния пазар. В нея се предписват мерки за създаването на повече и по-добри работни места, насърчава се развитието на концепцията за гъвкава сигурност, която трябва да позволи да се намали броя на безработните. Докладът акцентира и върху усилия в посока на достигане на енергийна независимост за ЕС и отчита централната роля на транспортните мрежи за развитието на вътрешния пазар.

Очаква се документът да бъде приет през февруари в Страсбург.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 23.01.2008 в 12:31 в категория Европарламент, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране