За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Позиция на Биляна Раева по предложените от ЕК мерки в областта на енергетиката и климатичните промени


На извънредна сесия на Европейския парламент депутатите обсъдиха предложения от Европейската комисия мащабен пакет мерки, чрез който да се изпълнят ангажиментите на Европейския съвет за борба с изменението на климата и за насърчаване използването на възобновяема енергия. Предложенията показват, че целите, договорени миналата година, са технологично и икономически постижими. Мерките драстично ще увеличат използването на възобновяема енергия във всички страни и ще зададат правно обвързващи цели на правителствата за тяхното постигане.

Всички основни източници на емисии CO2 ще получат стимул за разработване на екологично чисти производствени технологии чрез цялостна реформа на Схемата за търговия с емисии (ETS), която ще наложи горна граница за емисиите, валидна за целия ЕС. Пакетът се стреми да постигне целите на Европейския съюз за намаляване до 2020 г. на емисиите на парникови газове с най-малко 20 % и увеличаване на дела на възобновяемата енергия в енергопотреблението да се увеличи до 20 %, както бе договорено от лидерите на ЕС през март 2007 г. Това намаление на емисиите може да нарасне до 30% за 2020 г., при условие че се постигне ново глобално споразумение относно изменението на климата.

«Нуждата от диференциран подход вътре в ЕС бе почувствана най-остро от новоприсъединилите се страни-членки и с налагането на изключително високи ограничения на парниковите емисии България бе поставена в двойно неравнопоставено положение», е позицията на българският евродепутат Биляна Раева по отношение на обсъжданите предложения. Според Раева, от една страна, в целия район на Югоизточна Европа има остър енергиен дефицит, основната причина за който е затварянето на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“. От друга страна, при намаляване на квотите на парниковите емисии ЕК не е отчела някои основни факти за България и Румъния, и стойностите, които е въвела за България като квоти на парникови газове, изхвърляни в атмосферата, са два пъти по-малко от изискванията на протокола от Киото.

Биляна Раева счита, че налагането на такива високи ограничения ще се отрази изключително негативно върху макроикономическата стабилност, а високите нива на икономически растеж за България и Румъния ще бъдат спрени. Според евродепутата, големите предизвикателства от климатичните промени и нарастващите енергийни нужди на човечеството, налагат необходимостта да се поставят няколко основни акцента. Необходимо е да се даде приоритет на развитието на атомната енергия, която е по-екологично чиста при производство и при получаването й не се отделят парникови газове. Наред с това е нужна постоянна политика за използване на енергия от възобновяеми енергийни източници, разширяване на обхвата на енергийната ефективност като се обърне особено внимание на втория стълб в борбата срещу климатичните промени – акумулирането на СО2 направо от атмосферата. Това означава провеждането на цялостна политика по отношение на държавите членки, на ниво ЕС и в глобален мащаб за възстановяването на горите, пречистването на реките и моретата, както и построяване и финансиране на проекти за алтернативни нефто- и газопроводни инфраструктури.

Според Раева е необходимо да се обърне специално внимание на участието в икономическия бум в Китай и Индия, чрез подпомагане, изграждане и контрол от страна на Съюза на мерките и технологичните изисквания относно огромното количество ядрени мощности, които се строят в двете страни, както и да се инвестира в екотехнологии в слаборазвитите страни – Африка и Карибския басейн, като се изкупуват емисии в замяна.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 25.01.2008 в 13:39 в категория Европарламент, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране