За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

В ЕП приеха становище относно Стратегията за защита на потребителите


actualno.com

Комисията по икономически и парични въпроси на Европейския парламент прие становище относно стратегия на ЕС за защита на потребителите 2007-2013 г.

Докладчик в сянка за Алианс на демократите и либералите за Европа (АЛДЕ) по изготвяне на документа бе българският евродепутат Биляна Раева.

Подновената стратегия, базираща се върху резултатите от предишния период, бе предложена от еврокомисар Меглена Кунева в Съобщение на Европейската комисия през ноември 2007 г.

Биляна Раева (АЛДЕ) предложи 11 поправки към оригиналния текст на становището, които бяха подкрепени от докладчика Кристобал Монторо Ромеро (ЕНП, Италия), като някои от тях бяха интегрирани в компромисните предложения.

Измененията, внесени от Биляна Раева, имат за цел засилване на позицията на потребителите в рамките на общия пазар, чрез приемането на мерки за повече прозрачност, позволяващи по-добър избор на качество и цени.

Измененията насърчават и приемането на мерки за защита на потребителите от сериозни заплахи и рискове на пазара. В този контекст едно от допълненията има за цел да насочи приоритетно усилията на стратегията към проблемите на новите страни-членки.

В рамките на становището на икономическата комисия, Биляна Раева постави акцент върху пазара на финансовите услуги, отличаващ се с голяма сложност на предлаганите продукти, недостатъчна информираност на потребителите и следователно повишен риск при ползването на услуги.

На оживена дискусия от представители на всички парламентарни групи бе подложено предложение за въвеждане на мерки за колективно обезщетение.

Очаква се внасяне на поправки към текста на основния доклад, които допълнително да пояснят тази противоречива процедура.

Становището срещна пълна подкрепа на членовете на Комисията по икономически и парични въпроси и се очаква да бъде интегрирано в основния доклад по стратегията, подготвен от Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите на ЕП.

Същевременно Биляна Раева провежда консултации с експерти и колеги евродепутати с цел обсъждане на евентуални поправки по доклада, които да бъдат гласувани в пленарна зала през март тази година.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 30.01.2008 в 14:01 в категория В медиите. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране