За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Български евродепутати в защита на децата в неравностойно положение


БГНЕС

Българските евродепутати Филиз Хюсменова, Метин Казак, проф. Владко Панайотов, Биляна Раева и Илияна Йотова внесоха снощи писмена декларация в Европейския парламент в Брюксел, с която призовават за обща европейска политика при отглеждането и възпитанието на деца в неравностойно положение.Документът настоява грижата за тях да бъде приоритетна европейска политика, докато се изкорени унизителното неравенство на децата без родители. Инициаторите на декларацията искат Европейската комисия да осъществява непрекъснат контрол над домовете за сираци. Основният апел е да не се политизира дълбокият социален проблем, както това се е случвало и в България, а и в други страни членки на ЕС. „Сблъскахме се миналата година и с невъзможността на Чехия да реши подобен проблем. Виждали сме ужасяващи картини и от полски, и от румънски сиропиталища. Достатъчно тежко е положението в домовете като в Могилино, затова е недопустим евтиният популизъм, и то за сметка на болни деца. Смятаме, че ще сме по-полезни като политици, като правим нещо за тях. Затова внесохме писмена декларация в Европейския парламент“, заяви Метин Казак.

Писмената декларация е инициирана от евродепутатите от ДПС, но незабавно бе одобрена и от колегите им от НДСВ и от БСП. Засвидетелствана им е вече и подкрепа и от други държави.

„Нито една от новите страни в ЕС не би могла сама да се справи с толкова тежка и социална несправедливост, при това наследена от миналото. Затова настояваме грижата за децата в неравностойно положение да не бъде кампания, а постоянна и работеща европейска политика, с непрекъснато наблюдение, докато се изкоренят унизителните условия и неравенството на децата в домовете“, пледира още Метин Казак. Правилата в Европейския парламент изискват максимум петима представители да внесат искането да писмена декларация и това стана в сряда следобед в Брюксел. В продължение на пет работни дни след внасянето на декларацията на български език тя се превежда на всички останали официални езици на общността, а те са повече от 20 на брой. В първия пленарен ден след това се предоставя официално за подпис на останалите членове на европарламента. Когато повече от половината евродепутати я подпишат, тя се превръща в официален акт на Европейския парламент. Съмишлениците могат да се присъединят към писмената декларация от 18 февруари 2008 г. в Страсбург. Доста евродепутати от Либералния алианс, от Партията на европейските социалисти и от други формации в Европейския парламент изявиха желание да се присъединят към инициаторите.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 31.01.2008 в 16:23 в категория В медиите. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране