За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Петима български евродепутати внесоха писмена декларация за обща европейска политика за отглеждането на деца в неравностойно положение


Българските евродепутати Филиз Хюсменова, Метин Казак, проф. Владко Панайотов, Биляна Раева и Илияна Йотова внесоха в сряда следобед писмена декларация в Европейския парламент в Брюксел, с която призовават за обща европейска политика при отглеждането и възпитанието на деца в неравностойно положение.

Документът настоява грижата за тях да бъде приоритетна европейска политика, докато се изкорени унизителното неравенство на децата без родители. Инициаторите на декларацията искат Европейската комисия да осъществява непрекъснат контрол над домовете за сираци. Основният апел е да не се политизира дълбокият социален проблем, както това се е случвало и в България, а и в други страни членки на ЕС.

Писмената декларация бе инициирана от българските евродепутати от АЛДЕ и подкрепена от Илияна Йотова от БСП. Засвидетелствана бе и подкрепа от други държави.

Правилата в Европейския парламент изискват максимум петима представители да внесат искането да писмена декларация и това стана в сряда следобед в Брюксел. В продължение на пет работни дни след внасянето на декларацията на български език тя се превежда на всички останали официални езици на общността, а те са повече от 20 на брой. В първия пленарен ден след това се предоставя официално за подпис на останалите членове на европарламента. Когато повече от половината евродепутати я подпишат, тя се превръща в официален акт на Европейския парламент.

Съмишлениците могат да се присъединят към писмената декларация от 18 февруари 2008 г. в Страсбург. Много евродепутати от Либералния алианс, от Партията на европейските социалисти и от други формации в Европейския парламент изявиха желание да се присъединят към декларацията на инициаторите.

Ето и текста на декларацията:

Писмена декларация за обща европейска политика при отглеждането и възпитанието на деца в неравностойно положение

Европейският парламент,
- имайки предвид чл. 116 от своя Правилник,

А. изхождайки, че грижата за отглеждането на децата и подрастващите е дълг преди всичко на семействата, но и на обществото и държавата,
Б. споделяйки тревогите от многобройните сигнали от домове за деца, лишени от родителски грижи в страните от ЕС,
В. отчитайки, че проблемите в страните-членки са с еднакъв произход,
Г. и отдавайки на всички европейски граждани равното право на достъп до образование и медицински грижи,

1. Призовава Европейската комисия да подкрепя и насърчава усилията на всички нива на националните власти в страните от ЕС, които подобряват условията за отглеждането на децата,

2. Изисква и грижата за подрастващите в неравностойно положение и извън семейната среда да бъде приоритетна европейска политика, докато се изкорени унизителното неравенство на децата, нежелани от семействата им и тяхната интеграция в обществото,

3. Апелира за непрекъснат контрол до заличаването на различията в стандартите,

4. Противопоставя се на опитите да се политизира и да се употребява за евтин популизъм един толкова сложен социален проблем и насърчава страните-членки на ЕС да разпространяват помежду си добри практики и добри законодателни решения при отглеждането на децата в неравностойно положение.

5. Възлага на своя председател да предаде настоящата декларация, придружена от списък с имената на подписалите я лица, на парламентите на държавите-членки, на Европейския съвет и на Европейската комисия.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 31.01.2008 в 16:27 в категория Европарламент, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране