За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

България ще е готова да се присъедини към Шангенската зона през 2011 година


Министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова и министърът на вътрешните работи Румен Петков коментираха готовността на страната ни да се присъедини към зоната за свободно движение на 24-те държави от ЕС. Според доклад на Институт „Отворено общество“ планираният срок за присъединяване през 2011 г. е реалистичен, съобщи БНР.

Експертите твърдят, че България е привлекателна цел за граждани на „рисковите“ страни не само като транзитна дестинация, но и като възможност за трайно установяване и страната ще продължи да бъде подлагана на засилващ се миграционен натиск. Присъединяването към Шенген е второто голямо предизвикателство пред България след европейското членство, заяви Грънчарова. През 2008 -а стартира процедурата по оценка на готовността на страната.

„Няма опасност България да не стане член на Шенгенското пространство -смята българският министър по европейските въпроси Гергана Грънчарова. – Но моментът, в който това ще се случи, зависи изцяло от усилията, които сме готови да положим като правителство и общество в сътрудничество и с европартньорите ни през следващите няколко години. Говорим за различни нива на сътрудничество и различни сфери, в които ще се концентрираме – от граничен контрол на сухоземна, морска и въздушна граница, през полицейското сътрудничество и защитата на личните данни, до визовата политика и реформирането и подготовката на българските дипломатически мисии зад граница за това.“

Присъединяването на България към Шенген няма да навреди по никакъв начин на отношенията ни със съседните на нас страни извън ЕС като Сърбия, Македония, Турция, категорична е Гергана Грънчарова. „Мисля, че те се отнасят с пълно разбиране към усилията на България първо, да стане член на ЕС и второ, да стане част от Шенгенското пространство – коментира за Радио България тя. – Между другото, една силна България като част от ЕС и Шенген би подпомогнала техните усилия, тъй като и те вървят по същата пътека и, надявам се, със същия темп. Всъщност, отваряте добра тема, защото говорим с колегите от „Отворено общество“, следващият ни аналитичен материал да е свързан именно с последиците от присъединяването на България към Шенгенското пространство не само от гледна точка на ползите за българските граждани, но и от гледна точка на ефекта от това върху съседни на нас страни от региона.“

Според българския вътрешен министър Румен Петков, успех за България по напредъка на страната за присъединяване към Шенген е одобряването на индикативна програма в Брюксел през миналата година. По думите му, следващата важна стъпка е реалното усвояване до края на 2009 г. от България на средствата по индикативната програма, които възлизат на 161 милиона евро.

„Увеличаването на броя на гранично-пропускателните пунктове е добро решение, отговарящо на интересите на гражданите. Но е решение, което натоварва граничните власти, включително МВР. По границата обаче ангажименти имат и министерствата на финансите, на земеделието, на регионално развитие и благоустройство,“ заяви Петков.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 04.02.2008 в 16:38 в категория България, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране