За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Асоциация по рециклиране – Биляна Раева – среща


Българска стопанска камара

Българският евродепутат Биляна Раева се срещна днес с председателя на Българската асоциация по рециклиране (член на БСК) Борислав Малинов и изпълнителния й директор Теменужка Костова, за да обсъдят проблемите в областта на рециклирането в България.

Според представителите на асоцията, компаниите, които се занимават с тази дейност в България, са изправени пред голям проблем, свързан с блокирането на вноса на отпадъците от съседните държави и по-специално от Сърбия. Причината е т. 4 на чл. 63 от Регламент 1013 от 2006 г. на Европейската комисия, отнасящ се за преходния период за България, през който трябва да се прилага писмена нотификация за всички видове отпадъци. Така, рециклиращата индустрия е изправена пред проблема с издаването на разрешения и нотификация от съседна Сърбия, откъдето идват около 40 % от черните и цветни метали за рециклиране. Като страна, която не е членка на ЕС, Сърбия работи по Базилската конвенция за опасните отпадъци и изисква едни и същи документи за всички видове отпадъци, дори и за неопасните, каквито са цветните и черни метали, споделиха представителите на Асоциацията.

Според тях, трябва да се намали и дори да се премахне преходният период в регламента, което ще осигури редовен внос на едрогабаритните отпадъци в България. Според представителите на асоциацията, процедурите по осигуряването на предварителните нотификации са трудни и безмислени, и блокират бизнеса. От Асоциацията са категорични, че черните и цветни метали трябва да бъдат определени като вторична суровина, тъй като не са опасни – обработката им е само механична. Това трябва да стане в Рамкова директива №12 от 2006 г., която вече е минала в Европейския парламент на първо четене. До 3 април директивата с новите предложения трябва да мине през Комисията по околна среда на ЕП и да влезе за гласуване в пленарна зала през юни.

Биляна Раева се ангажира да помогне и да представи аргументирано становище за необходимостта от намаляване или отпадане на преходния период, за да се осигури безпроблемен внос на едрогабаритните отпадъци. Тя ще проведе консултации и с министъра по европейските въпроси Гергана Грънчарова, за да се намери най-дория начин за оказване на подкрепа на българския бизнес в сферата на рециклирането и защита на интересите на страната.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 06.02.2008 в 17:48 в категория България, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране