За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Биляна Раева обсъди с председателя на Асоциацията по рециклиране проблемите в областта


www.novini.org

Българският евродепутат Биляна Раева се срещна с председателя на Асоциацията по рециклиране Борислав Малинов и изпълнителния й директор Теменужка Костова, за да обсъдят проблемите в областта на рециклирането в България.

Според представителите на асоцията компаниите, които се занимават с тази дейност в България са изправени пред голям проблем, свързан с блокирането на вноса на отпадъците от съседните държави и по-специално от Сърбия.

Причината е точка от Регламент 1013 от 2006 г. на Европейската комисия, отнасящ се за преходния период за България, през който трябва да се прилага писмена нотификация за всички видове отпадъци.

Така рециклиращата индустрия е изправена пред проблема с издаването на разрешения и нотификация от съседна Сърбия, откъдето идват около 40% от черните и цветни метали за рециклиране.

Като страна, която не е членка на ЕС, Сърбия работи по Базилската конвенция за опасните отпадъци и изисква едни и същи документи за всички видове отпадъци, дори и за неопасните, каквито са цветните и черни метали, споделиха представителите на асоциацията.

Според тях трябва да се намали и дори да се премахне преходният период в регламента, което ще осигури редовен внос на едрогабаритните отпадъци в България.

Според представителите на асоциацията процедурите по осигуряването на предварителните нотификации са трудни и безмислени, и блокират бизнеса.

От асоциацията са категорични, че черните и цветни метали трябва да бъдат определени като вторична суровина, тъй като не са опасни – обработката им е само механична.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 06.02.2008 в 17:51 в категория В медиите. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране