За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Евродепутати се срещнаха с Масларова по въпроса за дома в Могилино


Нюз БГ

Български евродепутати се срещнаха с министъра на труда и социалната политика Емилия Масларова по въпроса за дома в Могилино. По време на срещата бяха обсъдени възможностите за обединяване на усилията за решаване на проблема и популяризирането на свършеното до момента от България в областта на деинституционализацията и грижата за деца без родители.

„Проблемът не е на България, а е на цяла Европа, и ние трябва да обърнем натрупалата се негативна енергия срещу нас в помощ за решаването му на европейско ниво“, отбеляза евродепутатът Биляна Раева (АЛДЕ-НДСВ). Според нея, сега е моментът да бъде подкрепена Декларацията, инициирана от българските депутати от АЛДЕ Филиз Хюсменова, Метин Казак, проф. Владко Панайотов, Биляна Раева и подкрепена и от Илияна Йотова (ПЕС), която беше внесена миналата седмица в ЕП.

С Декларацията те призовават за обща европейска политика при отглеждането и възпитанието на деца в неравностойно положение. В документа се настоява грижата за тези деца да бъде приоритетна европейска политика и се иска Европейската комисия да осъществява непрекъснат контрол над домовете за сираци.

Основният апел на българските евродепутати е да не се политизира дълбокият социален проблем, както това се е случвало и в България, а и в други страни-членки на ЕС. „Ако Декларацията събере поне 400 подписа на други европейски депутати в следващите няколко месеца, Европейската комисия може да инициира създаването на общо европейско законодателство в тази област“, добави Биляна Раева.

Филиз Фюсменова (АЛДЕ-ДПС) подчерта, че е необходимо да има по-активно партньорство и че задачата на българските представители в Европейския парламент е да привлекат вниманието на Европа към сираците и децата с увреждания в цялата Общност.

„Това не е проблем само на България и дали Европа ще признае за свой приоритет грижата за децата, растящи без родители, ще проличи през следващите три месеца, в които трябва да съберем стотици подписа от членовете на ЕП“, допълни Филиз Хюсменова.

Метин Казак (АЛДЕ-ДПС) уточни, че Декларацията не е за Могилино и не случайно в нея никъде не се споменава Могилино, тъй като става въпрос за насочване на вниманието към подобряването на цялостната европейска политика към децата, които растат без родители.

От своя страна, Румяна Желева (ЕНП-ЕД) и Кристиян Вигенин (ПЕС), които също участваха в срещата с министър Масларова, дадоха идея и за организиране на специален форум, на който да бъде представено направеното до момента от България за отглеждането на деца без родители.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 06.02.2008 в 17:57 в категория В медиите. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране