За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Биляна Раева представя приоритетите на АЛДЕ на четвъртата съвместна парламентарна среща за Лисабонската стратегия


Членове на ЕП и депутати от националните парламенти от 27-те държави-членки на ЕС се срещнаха в Брюксел на 11 и 12 февруари (понеделник и вторник), за да обсъдят бъдещето на Лисабонската стратегия.

Предишните съвместни парламентарни срещи за Лисабонската стратегия се състояха през 2007 г., 2005 г. и 2004 г. Целта на тези срещи е да включат националните парламенти в дискусията на ниво ЕС. Участието им е важно за постигане на целите от Лисабонската стратегия, свързани с увеличаването на икономическия растеж, подобряване на работните места, същевременно запазвайки устойчива околната среда и добра социалната защита.

В пленарна зала изказване направи председателят на Словенския парламент Франс Кукяти. От името на Либералите и Демократите за Европа, Биляна Раева представи приоритетите на АЛДЕ групата към постигането на целите на Стратегията от Лисабон. Между тях са:
• създаването на условия за по-гъвкав и по-добре функциониращ пазар на труда позволяващ социална интеграция;
• намаляване на административния товар и постигането на по-добро управление;
• засилване на външното измерение на вътрешния европейски пазар, посредством подобряване на позициите на международно ниво на европейския бизнес (повече експорт и инвестиции);
• подобряване на прозрачността и стабилността на финансовите пазари и по-добра защита на потребителите;
• повече ангажираност към околната среда и предизвикателствата на глобалните климатични промени;
• по-ефикасна употреба на Структурните фондове на Общността за достигането на конкретни резултати по Стратегията;
• засилване на транспортната мрежа от транс-европейски проекти.

Основната част от срещата се проведе в три работни групи – вътрешен пазар, социална политика, отчитане на напредъка и мониторинг на Лисабонската Стратегия. Темите съответстват на трите основни части на резолюция, в която Европейския парламент отправи препоръки към страните-членки. Резолюцията ще бъде представена по време на пролетната среща на Европейския съвет на държавните и правителствени ръководители.

Биляна Раева съ-председателства третата работна група. Акцент бе поставен върху намаляването на административния товар за фирмите, популяризирането на добри практики, както и върху подобряването на бизнес климата в общността и страните-членки. Дебатът начерта основните насоки за предстоящия трети тригодишен етап от стратегията, сред които за пръв път бяха включени и мерки за подобряване на демографията на ЕС. Биляна Раева бе докладчик за АЛДЕ по темата за демографското бъдеще на Европа в Икономическата комисия на Европейския парламент.

Гост лектор в работната група бе проф. Мария Родригес. От 1997 г. тя е сред титулярните съветници на Португалското правителство относно бъдещето на ЕС, участник е в редица специални работни групи към Европейската комисия за икономическата и социалната политика на Съюза и е един от основните специалисти, участвал в написването на Стратегията от Лисабон. Проф. Родригес е удостоена с множество държавни отличия на Португалия, Франция, Люксембург и др. за приноса й към европейската интеграция и Стратегията от Лисабон.

По време на четвъртата съвместна парламентарна среща за Лисабонската стратегия, която се състоя на 11 и 12 февруари в Брюксел, членовете на ЕП и националните парламенти призоваха за свободно движение на знания, намаляване на корупцията, инвестиции в образованието и пазара на труда и по-голяма подкрепа за малките и средни предприятия.

Зам.-председателят на ЕП Роди Краца-Цагаропуло и председателят на словенския парламент Франце Цукяти съ-председателстваха съвместната парламентарна среща.

„Основното ни предизвикателство е Лисабонската стратегия да не се превърне в поредното бюрократично занимание“, подчерта председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Това е причината, заради която Комисията предлага серия от мерки, като например законодателство за дребния бизнес с цел подпомагане на малките и средни предприятия, които създават 9 от 10 нови работни места, намаляване на броя на хората, които напускат преди завършването си училище, подобрение на основните умения за четене, популяризирането на високоскоростен Интернет и енергийна ефективност.

Депутатите се разделиха на три групи, които обсъдиха темите:
- отговор на глобализацията чрез изследвания и развитие
- инвестиции в хората и пазара на труда
- отчитане на напредъка и мониторинг на Лисабонската стратегия

Биляна Раева, член на Европейския парламент (АЛДЕ-НДСВ) съ-председателства заедно с депутата от френския Сенат Жан Бизе, третата работна група, която обсъди напредъка и мониторинга на Лисабонската стратегия. Раева приветства участниците в срещата от страна на Либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) и в изказването си отрази приоритетите на групата към постигането на целите на стратегията.

По време на срещата бяха отразени постиженията на страните-членки по прилагането на създадените от тях Национални планове за реформа. Те бяха изготвени от правителствата през 2005 г., в началото на тригодишния период на обновената Лисабонска стратегия. Националните програмни документи се базират на насоки, изготвени от Европейската комисия, също за три годишен срок. През декември 2007 г., Европейската комисия излезе с нови препоръки към страните-членки за следващия трети и последен тригодишен период 2008-2010 г.

Това е четвъртата съвместна среща за Лисабонската стратегия. Предишните се състояха през 2004 г., 2005 г., 2007 г. Целта им е да включат националните парламентаристи в дискусията на ниво ЕС. Участието им е важно за постигане на целите, свързани с увеличаването на растежа и работните места, като същевременно се запазва устойчива околната среда и социалната защита.

Участниците в срещата направиха равносметка на изминалия период и набелязаха някои добри практики. Те очертаха приоритетите за третия, последен период, като акцентът бе сложен върху координацията между страните-членки и Европейската комисия, отговорна за прилагането на съвкупността от общи мерки за постигането на целите на Лисабонската стратегия.

Четвъртата съвместна среща се състоя седмица преди дебата за Лисабонската стратегия в Европейския парламент и гласуване на доклад по тази тема по време на пленарната сесия в Страсбург (16-21 февруари 2008 г.).


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 12.02.2008 в 18:04 в категория Европарламент, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране