За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Положението на българската диаспора обсъди с българи в Украйна Биляна Раева


Агенция „Днес +“ , Варна

Положението на българската диаспора в Украйна, инициативите за въвеждане на български език в училищата, в които учат деца с български произход, културно-просветната дейност, както и улесняване на достъпа на нашите сънародници до българско образование и трудовия пазар на страната ни, бяха темите, които обсъдиха днес, в българското посолство в Киев Биляна Раева, член на Европейския парламент (АЛДЕ-НДСВ) и представители на Асоциацията на българите в Украйна. Срещата бе по инициатива на Биляна Раева, която е в Киев за ад-хок заседание на бюрото на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ).

По време на срещата в българското посолство, в която участва и българското културно аташе Красимира Шопова, беше обсъдена и правителствената стратегия за българите в чужбина. Обърна се специално внимание на мерките, които правителството ще предприеме, свързани с образователния процес на традиционните български общности, по-облекчените консулски услуги, както и възможностите етнически българи да се заселят и работят в България чрез така наречените зелени карти. Интегриране на българите зад граница в обществения живот на страната е един от основните приоритети в работата на Биляна Раева. Тя е за премахването на пречките и ускорено придобиване на българско гражданство от представителите на традиционните български общности, както и създаването на български вариант на полската програма „Полония“ – Национална програма за образование на студенти с български произход в България.

Срещата на изпълнителното бюро на АЛДЕ, в която участва Биляна Раева, се провежда до 15 февруари 2008 г. в Киев, тъй като Украйна е една от приоритетните държави в политиката за съседство на Европейския съюз. Делегацията на АЛДЕ от Европейския парламент представи по време на срещите си съвкупност от мерки, предложени от ЕС, за отварянето на Украйна към съюза, включително и дългоочаквания облекчен визов режим за украински граждани.

На проведените работни срещи с високопоставени украински политици, членовете на ЕП дискутираха политическата ситуация в Украйна, членството в НАТО, изготвянето на конкретен план за действие ЕС-Украйна, общата европейска енергийна политика, икономическото партньорство в черноморския регион, отношенията с Русия, както и визовите въпроси. Депутатите се срещнаха с Григорий Немиря, вицепремиер на Украйна по европейска интеграция и с еврокомисаря по външните отношения Бенита Фереро Валднер.

Водачът на делегацията и заместник-председател на АЛДЕ Адина Алеан сподели по време на срещите с украинските политици, че облекчаването на визовия режим с Украйна, което ще влезе в сила през март 2008 г. трябва да бъде напълно приложено, за да могат гражданите да усетят резултатите от украино-европейското сътрудничество. Тя допълни, че АЛДЕ ще продължи да работи усилено за пълното премахване на визовия режим между страните-членки на ЕС и Украйна.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 14.02.2008 в 18:07 в категория В медиите. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране