За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Сесия на Европейския парламент от 18-ти до 21-ви февруари в Страсбург


Следващата пленарна сесия на Европейския парламент ще се проведе от 18-ти до 21-ви февруари в Страсбург. Заседанието на ЕП започва в 17,00 часа местно време в понеделник, 18-ти февруари. Сред акцентите са гласуване на доклада от Richard Corbett (ПЕС, Великобритания) и Íñigo Méndez de Vigo (ЕНП-ЕД, Испания) относно Договора от Лисабон, пакет от три законодателни доклада от Комисията по вътрешния пазар и защитата на потребителите за улесняване на движението на стоки в рамките на ЕС, позицията на ЕП за демографското бъдеще на Европа, доклади за финансовата прозрачност и борбата срещу измамите, както и за кохезионната политика на ЕС. Депутатите ще обсъдят с Комисията и Съвета въпроса за Косово в сряда.

Позицията на ЕП за Договора от Лисабон

Европейският парламент ще гласува незаконодателен доклад относно Договора от Лисабон от Комисията по конституционни въпроси. Новият договор ще защити повече правата на гражданите, ще подобри демократичния контрол в ЕС и функционирането на европейските институции, се казва в текста. Депутатите подкрепят Договора и се надяват всички държави-членки на Съюза да могат да го ратифицират до 1 януари 2009 г. По този начин гражданите ще могат да гласуват на изборите за Европейски парламент през юни 2009 г. при пълно познаване на новата институционална рамка на Съюза.

Улесняване на свободното движение на стоки в единния пазар

Свободното движение на стоки в ЕС ще се подобри след очакваното приемане от Европейския парламент на законодателен пакет от Комисията по вътрешния пазар и защитата на потребителите. Докладите са относно три предложения на Комисията за обща рамка за пускането на продукти на пазара, както и за изисквания за акредитация и наблюдение на пазара.

Демографското бъдеще на Европа

ЕП ще гласува доклад за демографското бъдеще на Европа. Според Комисията по заетостта и социалните въпроси мерките за подготовка за демографските промени трябва да включват ограничаване на ранното пенсиониране, право на лечение в случай на безплодие, по-лесно осиновяване на деца, които са били малтретирани и положителни мерки за подпомагане на родителите, като например допълнителни пенсионни права, данъчни облекчения за създаване на детски ясли от предприятията.

Финансова прозрачност

Депутатите ще приемат доклад от Комисията по бюджетен контрол, който призовава по-голяма финансова прозрачност на ниво ЕС. Текстът призовава Комисията да публикува списъците с бенефициери на финансови средства от ЕС и да поеме политическа отговорност за публикуването на тази информация.

Повече действия в борбата срещу измамите

Европейският парламент ще гласува доклад от Комисията по бюджетен контрол, според който има нужда от повече сътрудничество и действия в борбата срещу измамите в ЕС. Докладът е отговор на докладите, които бяха публикувани от Европейската комисия за защитата на финансовите интереси на Общността за 2005 г. и 2006 г.

Премахване на злоупотребата с власт от страна на големите супермаркети

На 18-ти февруари председателят на ЕП ще обяви за приета писмена декларация, която призовава за разследване и премахване на злоупотребата с власт от страна на големите супермаркети, които осъществяват дейността си в Европейския съюз.

Косово

В сряда следобед депутатите ще обсъдят с Комисията и Съвета въпроса за Косово. Очаква се Косово да обяви независимост около 17 февруари 2008 г. Сръбският президент Тадич предупреди за опасност от ескалация на напрежението, ако Косово обяви независимост. Той заяви, че няма да приеме разцепването на държавата му и призова за нови преговори по въпроса. Министърът на външните работи на Словения Димитрий Рупел ще представлява словенското председателство.

Мерки срещу неконтролираната урбанизация и смекчаване на регионалните разлики

Европейският парламент ще обсъди кохезионната политика на Съюза и ще приеме позицията си по четвъртия доклад за икономическо и социално сближаване на Комисията. Комисията по регионално развитие призовава за мерки срещу неконтролираната урбанизация и смекчаване на разликите между достъпните в териториално отношение региони и регионите с географски неизгодно положение.

Интегриран подход за териториално и градско развитие

Депутатите ще гласуват доклад от Комисията по регионалното развитие, според който целите на Териториалната програма и на Лайпцигската харта могат да бъдат постигнати, само ако се следва всеобхватна, междусекторна и цялостна стратегия за развитие, която прилага интегрирания подход.

Лисабонска стратегия и интегрирани насоки за растеж и заетост на ЕС

Европейският парламент ще обсъди Лисабонската стратегия, която цели да увеличи конкурентноспособността на европейската икономика, със Съвета и Комисията. Основна тема на дебата ще бъде незаконодателен доклад от Комисията по икономическите и парични въпроси относно интегрираните насоки за растеж и заетост на Европейския съюз през следващите три години. Също така депутатите ще приемат резолюция.

Мерки срещу насърчаването на тероризма

Депутатите ще приемат препоръка на ЕП до Съвета относно факторите, които насърчават тероризма и благоприятстват вербуването на терористи. Комисията по гражданските свободи, правосъдието и вътрешните работи предлага държавите-членки да изменят определението на терористични деяния и приложими наказания и да включат в обхвата му „подбуждането към тероризъм“. Също така докладът съдържа препоръки към Съвета за начините за предотвратяване на радикализацията и вербуването на терористи.

Във вторник депутатите ще обсъдят с министър-председателя на Швеция бъдещето на Европа.

Парламентът ще гласува резолюция за положението в Газа след дебата, който се състоя в Брюксел на 30 януари 2008 г.

Последните промени в дневния ред на пленарната сесия ще бъдат обявени на 15-ти февруари (петък) в 11:00 часа на редовната пресконференция на говорителя на ЕП и говорителите на политическите групи в сградата на Европейския парламент в Брюксел – PHS, зала 0A50.

В Страсбург брифингът на говорителя на ЕП в Страсбург ще се състои преди началото на сесията в 16:30 часа в зала LOW N-1/201.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 18.02.2008 в 18:20 в категория Европарламент, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране