За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Мадарският конник, Царевец и Кирилицата се борят в надпреварата за глобален символ на България


От стартиране на кампанията за Българските символи, кирилицата, която бе фаворит, отстъпи място на Мадарския конник и Царевец. Двата български символи засега са с почти равни резултати. Кой ще е победителят, зависи от нас, българите.

В категорията „Културно-историческо наследство“, водещи са Мадарският конник следван от Царевец, Кирилица, Рилския манастир, с почти равни резултати. В категорията „Природни забележителности“ – в началото бе символа Чудните мостове, но сега много трайно се установи символа Седемте рилски езера, последвани от Балкана и Еделвайс.

В категорията „Храни и напитки“ от самото начало на инициативата и сега, с категорична преднина е Киселото мляко, последван от Баницата и Шопската салата.

Кампанията „Българските символи“ цели, чрез всенародно допитване до българите, да се изберат най-достойните и ярки символи на нашата страна, с които да се представяме в Европа и света. Тя е в подкрепа и на българската идентичност и самочувствие, по нов начин, като европейци, да се обърнем към нашата история, култура, природа, към нашия потенциал като нация и успешна бизнес и туристическа дестинация.

Кампанията навлиза в същинската си фаза – избора на символа-победител и символите фаворити в отделните категории. До момента са гласували около 70 000 българи от страната и чужбина, като от чужбина са около 7%. За да получи още по-голяма мащабност, инициативата предвижда гласуването да се проведе и чрез талони, разпространени в пощенските станции в цялата страна и общините, които най-радушно я подкрепят.

Новите категории – Българските общини ще бъдат едни от стратегическите партньори на кампанията и в най-новата инициатива – избор на Символа на моя роден край и избора на Символа на моята столица. Регионалната кампания ще започне в средата на месец февруари в Родопите, с любезното съдействие и домакинство на община Смолян и ще продължи в цялата страна в големите български общини и знакови български места.

В края на кампанията се предвижда разпространението в страната и чужбина – големите туристически и търговски изложения, българските посолства по света, европейските институции в Брюксел, на промоционални продукти, които ще представят избраните символи, както в основните, така и в последните две категории. Поради постъпилите още в самото начало на кампанията, макар, и с малък процент предложения за символи на България с негативен характер, кампанията ще отдели необходимото внимание и на тях.

Символите, които трябва да променим, с които трябва да се разделим и още повече, с които не можем да се гордеем пред Европа и света. Всичко това зависи от нас, българите, както и всичко останало.

Бъдете активни на www.infobulgaria.info


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 19.02.2008 в 18:22 в категория България, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране