За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Евродепутатът Биляна Раева търси подкрепа за запазване на Българския културен дом в Одеса


Агенция „Днес +“ , Варна

Асоциацията на българите в Украйна изпрати писмо до Биляна Раева, член на Европейския парламент (АЛДЕ-НДВС), с молба тя да помогне за решаване на проблема с българския културен дом в Одеса. „Обръщаме се към Вас с молба като член на Европейския парламент от Република България да съдействате пред правителството на Украйна за разрешаването на този прецедент, изкуствено създаден от Одеските регионални власти, което е в противоречие на демократическите европейски норми“, казва в писмото Антон Киссе, председател на Асоциацията. Според него, местното областно ръководство в Одеса фактически е взело негласно решение да отнеме от българската общност Всеукраинския център за българска култура.

По време на срещата с представителите на Асоциацията на 26 ноември 2007 г. председателят на Одеския областен съвет съобщил, че организацията е длъжна да заплаща, според предварителната експертна оценка на арендуваната сграда от 100 до 150 хиляди украински гривни месечно, което прави от 20 до 30 хиляди щатски долара. Това е десетки хиляди пъти повече от сумата, определена в Охранния договор, подписан от Асоциацията.

Миналата седмица Биляна Раева се срещна с ръководството на Асоциацията в българското посолство в Киев. Заместник-председателят на Асоциацията Светлана Драгнева изрази безпокойството си, че от администрацията на Одеска област, поради чисто финансови интереси, се опитват да отнемат културния дом на българите, като по този начин ще преустановят културно-просветната дейност на българската диаспора в Украйна.

Биляна Раева се ангажира да обсъди проблема с колегите си от Алианса на либералите и демократите за Европа. Тя вярва, че ще получи подкрепа за благородната мисия и от останалите български членове на Европейския парламент. Според нея, решаваща роля до голяма степен има и намесата на институциите в страната, особено в лицето на премиера Сергей Станишев и министъра на външните работи Ивайло Калфин, от които тя се надява да получи официална позиция. Председателят на Асоциацията на българите в Украйна Антон Киссе бе на посещение в България миналия месец и се срещна с министър-председателя и външния ни министър. Основната цел на визитата му бе именно проблема с културния дом в Одеса.

Асоциацията на българите в Украйна е най-представителната организация на българската диаспора, включваща над 101 дружества и присъединени организации от кримската и бесарабската област. Основните й цели са културната и просветна дейност сред нашите сънародници и запазване на българско самосъзнание. Културният дом е даден на Асоциацията през 2005 г. с разпореждане на президента Юшченко, с което се задължава областния съвет на Одеса да предостави на съществуващите културни и етнически общности сгради, най-често с културна и историческа стойност, които да бъдат използвани с обществена цел. Българската общност е третата по големина в Одеска област.

Сградата на културния дом е паметник на културата и е с изключително историческо значение за нашите сънародници. Тя е символ на живия български дух на бесарабските българи. Запазването й като български дом в Одеса, което в момента е застрашено от областния съвет на Одеса, е призив не само към българското самосъзнание, но и към българските институции, споделиха с Биляна Раева сънародниците ни по време на срещата в Киев. На нея присъстваха и председателят на Кримското републиканско българско дружество „Паисий Хилендарски“, председателят на Запорожкото областно българско дружество, директорът на училище с български състав ученици в с. Чийшия, Болградски район, представители на Одеското научно дружество на българистите, председателят на Киевското българско дружество „Родолюбец“. Сред обсъжданите теми бяха образователната програма за българската диаспора в Украйна, както и необходимостта от помощ от български експерти в усъвършенстването на учебниците. Коментира се възможността за получаването на стипендии в български университети, както обмяна на студенти и преподаватели между България и Украйна. Сънародниците ни споделиха идеята да се намерят хореографи за българските състави в Украйна. Повечето от присъстващите изразиха съжаление, че липсва връзка между различните български общности в чужбина. В Украйна няма български медии, български кореспонденти, а информацията за случващото се в България, те научават по интернет. В Украйна не се признават българските дипломи, казаха сънародниците ни по време на срещата. Те споделиха още, че в Киев няма български културен център, какъвто е културния дом в Одеса и затова трябва да се обърне още по-специално внимание за запазването му.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 20.02.2008 в 18:30 в категория В медиите. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране