За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Раева: Лисабонската стратегията е основната движеща сила за реформи в ЕС


actualno.com

„Групата на либералите и демократите за Европа е на мнение, че Лисабонската стратегията остава основната движеща сила за провеждането на дълбоки икономически и социални реформи в ЕС.

Тя е основният инструмент за намирането на подобаващ отговор на предизвикателствата на глобализацията, превръщайки ги в удобен случай за ЕС да успее да се наложи като зона на икономически растеж, социално и екологично благоденствие, технологично развитие и модернизация.

Именно за постигането на тези достойни и високи цели е необходимо усилията да бъдат удвоени през третата и последна фаза от Лисабонската стратегия.“ Това каза в пленарна зала на Европейския парламент Биляна Раева, член на Европейския парламент (АЛДЕ-НДСВ).

В изказването си Раева подчерта, че след присъединяването си към ЕС, България и Румъния бяха интегрирани напълно към изпълнението на Лисабонската стратегия и тази година те за пръв път предадоха свои доклади по хода на изпълнение на ангажиментите, поети в тригодишните национални планове за реформа.

Тя допълни, че групата на АЛДЕ счита, че трябва да се направи повече през третата фаза на Лисабонската стратегия, за да се ускорят структурните реформи и да се изпълнят задълженията, поети през 2005 г.

Биляна Раева е член на Координационната група на Европейския парламент по Стратегията от Лисабон от групата на АЛДЕ. Вече няколко месеца тя участва активно като докладчик в сянка за АЛДЕ в изготвянето на Резолюция на Европейския парламент с препоръки относно третата и последна фаза от Лисабонската стратегия. Резолюцията ще бъде гласувана днес в пленарна зала.

Тя ще бъде представена на вниманието на правителствените и държавни ръководители на срещата на Европейския съвет в Брюксел през пролетта.
Работата на Координационната група бе от особена значимост за новите страни-членки на ЕС, каквито са България и Румъния, тъй като напредъка по прилагането на така наречените право и достижения на ЕС от тези държави е ключов елемент към постигането на целите на Лисабонската стратегия.

В Резолюцията, която ще гласува ЕП, намериха място голяма част от приоритетите на АЛДЕ, представени от Раева. Това са: създаването на условия за по-гъвкав и по-добре функциониращ пазар на труда позволяващ социална интеграция; намаляване на административния товар и постигането на по-добро управление; засилване на външното измерение на вътрешния европейски пазар, посрдетсвом подобряване на позициите на международно ниво на европейския бизнес (повече експорт и инвестиции);

подобряване на прозрачността и стабилността на финансовите пазари и по-добра защита на потребителите; повече ангажираност към околната среда и предизвикателствата на глобалните климатични промени; по-ефикасна употреба на Структурните фондове на Общността за достигането на конкретни резултати по Стратегията; засилване на транспортната мрежа от транс-европейски проекти.

По-рано този месец, на 11 и 12 февруари, бъдещето на Лисабонската стратегия бе обсъдено и на среща на членове на ЕП и депутати от националните парламенти от 27-те държави-членки на ЕС.

Целта на срещата бе да се включат националните парламенти в дискусията на ниво ЕС, а по-задълбоченото участие на страните-членки в дебата на ниво ЕС е важно за постигане на целите от Лисабонската стратегия, свързани с увеличаването на икономическия растеж, подобряване на работните места, същевременно запазвайки устойчива околната среда и добра социалната защита.

По време на срещата Раева представи приоритетите на АЛДЕ групата към постигането на целите на стратегията.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 20.02.2008 в 18:32 в категория В медиите. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране