За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

ЕП подкрепи с голямо мнозинство Договора от Лисабон и призова за ратифициране до 1 януари 2009 г.


Мнозинството от членовете на Европейския парламент подкрепиха Договора от Лисабон и призоваха за ратификацията му от всички държави-членки на Съюза до 1 януари 2009 г. По този начин гражданите ще могат да гласуват на изборите за Европейски парламент през юни 2009 г. при пълно познаване на новата институционална рамка на Съюза, се казва в текста.

Договорът от Лисабон ще защити повече правата на гражданите, ще подобри демократичния контрол в ЕС и функционирането на европейските институции, се казва в доклада от Richard Corbett (ПЕС, Великобритания) и Íñigo Méndez de Vigo (ЕНП-ЕД, Испания), приет с 525 гласа „за“, 115 „против“ и 29 „въздържали се“.

Председателят на Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг приветства резултата и голямото мнозинство, което подкрепи Доклада. Той каза на депутатите, че този вот изразява „свободната воля на хората, които представлявате“. Председателят на Парламента подчерта, че „този договор дава на ЕС възможността да функционира правилно и подобрява демократичността“.

По-голям демократичен контрол

ЕП приветства факта, че демократичният контрол и правомощията за вземане на решения ще бъдат засилени, като по този начин гражданите ще могат да упражняват по-голям контрол върху действията на Съюза, например чрез по-голямата роля, която ще бъде дадена на националните парламенти.

Цялото европейско законодателство, с малки изключения, ще подлежи на двойно одобрение, на равноправна основа, от страна на Съвета и на Европейския парламент. Ще бъде създадена нова, опростена и по-демократична бюджетна процедура с едно четене: разграничението между задължителни и незадължителни разходи се премахва, като по този начин се гарантира пълно равенство между Парламента и Съвета по отношение на одобрението на общия годишен бюджет.

Засилване на правата на гражданите и по-голяма на яснота

Членовете на ЕП приветстват факта, че правата на гражданите ще бъдат засилени. Например Хартата за основните права на ЕС ще придобие правнообвързващ характер и ще даде правна сигурност на гражданите на Съюза.

Въвеждането на правото на инициатива на гражданите на ЕС ще даде възможност на гражданите да внасят предложения за правни актове до Комисията, което увеличава участието им в процеса на взимане на решения на ЕС.

Според Парламента Договорът предоставя достатъчно гаранции, че Съюзът няма да се превърне в централизирана, всесилна супердържава, потвърждава специфичната институционална организация на Съюза, на който държавите-членки предоставят част от компетенциите си и задължението за зачитане на националната идентичност на държавите-членки.

По-голяма ефективност

Докладът приветства факта, че новият Договор ще укрепи капацитета на институциите на Съюза да изпълняват функциите си по-ефективно чрез значително увеличение на броя на областите, в които правителствата, заседаващи в рамките на Съвета, вземат решение по-скоро с квалифицирано мнозинство, отколкото с единодушие. Това ще даде възможност Съюзът от 27 държави-членки да функционира без опасност от блокиране на решенията с налагането на вето. Също така „заместник-председателят на Комисията и Върховен представител за външна политика и политика на сигурност“, който ще председателства Съвета по външни работи и ще може да се изказва от името на Съюза по въпроси, по които ЕС има обща позиция, което ще осигури повече последователност във външната дейност на Съюза.

Премахването на структурата на стълбовете ще осигури по-голямо единство в действията в различните области на дейност на Съюза с опростени механизми и инструменти. Целите и компетенциите на Съюза в областта на изменението на климата, правата на детето, европейската политика на добросъседство, хуманитарната помощ, енергетиката, космоса, изследванията, туризма, спорта, общественото здраве и гражданската защита са определени по по-ясен начин.

Проблеми

Депутатите изразяват съжаление от решението да се изостави конституционния подход и някои негови елементи, като схващането за Съюз, основан на волята на неговите граждани и държави-членки, единния и структуриран текст, по-ясната терминология за обозначаване на законодателните актове, закрепването в Договора на знаме и химн и употребата на званието „министър на външните работи“ вместо „Върховен представител“.

Също така те критикуват включването в Договора на специфични за конкретни отделни държави-членки мерки, като разширяването на обхвата на клаузата за участие във връзка със сътрудничеството по полицейски и наказателноправни въпроси и действието на хартата върху вътрешното право за две държави-членки.

Информиране на гражданите

Докладът призовава да се положат всички възможни усилия, както от институциите на ЕС, така и от националните органи на управление, в съответствие с принципа на искрено сътрудничество, за да се информират европейските граждани по-ясно и обективно за съдържанието на Договора.

За тази цел депутатите искат консолидираните договори да бъдат публикувани в кратки срокове, във вида, в който са изменени с Договора от Лисабон, което би предоставило на гражданите по-ясен текст.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 20.02.2008 в 18:35 в категория Европарламент, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране