За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Силният икономически растеж, добрата социална политика и чистата околна среда не се изключват взаимно според Стратегията от Лисабон


„Групата на либералите и демократите за Европа е на мнение, че Лисабонската стратегията остава основната движеща сила за провеждането на дълбоки икономически и социални реформи в ЕС. Тя е основният инструмент за намирането на подобаващ отговор на предизвикателствата на глобализацията, даващ възможност ЕС да се наложи като зона на икономически растеж, социално и екологично благоденствие, технологично развитие и модернизация. Именно за постигането на тези достойни и високи цели е необходимо усилията да бъдат удвоени през следващата фаза от Лисабонската стратегия.“ Това каза днес в Европейския парламент Биляна Раева, член на Европейския парламент (АЛДЕ-НДСВ).

В изказването си, Раева подчерта, че след присъединяването си към ЕС, България и Румъния са интегрирани напълно към изпълнението на Лисабонската стратегия и тази година те за пръв път докладват за изпълнението на ангажиментите, поети в тригодишните национални планове за реформа.

Биляна Раева е член на Координационната група на Европейския парламент по Стратегията от Лисабон от групата на АЛДЕ. Вече няколко месеца тя е докладчик в сянка за АЛДЕ, в изготвянето на Резолюция на Европейския парламент с препоръки относно третата фаза от Лисабонската стратегия. Резолюцията ще бъде гласувана на 20 февруари в пленарна зала, а след това ще бъде представена на правителствените и държавни ръководители на срещата на Европейския съвет в Брюксел през пролетта.

В Резолюцията, която ще гласува ЕП, намериха място голяма част от приоритетите на АЛДЕ представени от Раева, които са и от особена значимост за България и Румъния. Сред най-важните са:

- създаването на условия за по-гъвкав и по-добре функциониращ пазар на труда позволяващ социална интеграция;

- намаляване на административния товар и постигането на по-добро управление;

- засилване на външното измерение на вътрешния европейски пазар, посрдетсвом подобряване на позициите на международно ниво на европейския бизнес (повече експорт и инвестиции);

- подобряване на прозрачността и стабилността на финансовите пазари и по-добра защита на потребителите;

- повече ангажираност към околната среда и предизвикателствата на глобалните климатични промени;

- по-ефикасна употреба на Структурните фондове на Общността за достигането на конкретни резултати по Стратегията;

- засилване на транспортната мрежа от транс-европейски проекти.

По-рано този месец, на 11 и 12 февруари, бъдещето на Лисабонската стратегия бе обсъдено в Брюксел на среща на членове на ЕП и депутати от националните парламенти от 27-те държави-членки на ЕС. Активното включване на националните парламенти в дискусията на ниво ЕС, е е от изключителна важност за постигането на целите от Лисабонската стратегия, свързани с увеличаването на икономическия растеж, подобряване на работните места, същевременно запазвайки устойчива околната среда и добра социалната защита. По време на срещата, Раева представи приоритетите на АЛДЕ групата към постигането на целите на стратегията. Тя съпредседателства една от трите работни групи по време на срещата. Акцент в нея бе поставен върху намаляването на административния товар за фирмите, популяризирането на добри практики, както и върху подобряването на бизнес климата в общността и страните-членки. Дебатът начерта основните насоки за предстоящия трети тригодишен етап от стратегията, сред които за пръв път бяха включени и мерки за подобряване на демографията на ЕС. Биляна Раева бе докладчик за АЛДЕ по темата за демографското бъдеще на Европа в Икономическата комисия на Европейския парламент.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 20.02.2008 в 18:38 в категория Европарламент, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране