За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Разнообразни финансови инструменти, късно пенсиониране и борба с укриването на данъци са сред мерките в Доклада за Демографската стратегия, приет днес в ЕП


„Европейската демографска стратегия трябва да намери начини за избягване на конфронтацията между поколенията, насърчавайки солидарността между тях. За да постигнат тази цел страните-членки трябва да насърчават политики и мерки срещу всякакви форми на укриване на данъци, както и срещу неплащане на задължителни социални контрибуции с цел запазването на Европейския социален модел.“ Това подчерта в изказването си в пленарна зала по време на дебата за Доклада за демографската политика на ЕС Биляна Раева, член на Европейския парламент (АЛДЕ-НДСВ).

Раева цитира данни на „Евростат“, според които населението между 15-64 години ще намалява с 1 млн. души годишно след 2010 г. „Тази тенденция се дължи на два фактора. Продължителността на живота се увеличава, което е много положителен резултат на доброто качество на живот в Общността, но е тревожен факта, че раждаемостта е на много ниско ниво, което води до силно увеличение на дела на застаряващото население“, посочи Раева. Според нея, това води до намаляване на пропорцията на хора в трудоспособна възраст и до намаляване на производителността на труда. Този демографски проблем застрашава стабилността на европейската икономика, европейския социален модел, а също така и солидарността между поколенията, посочи Раева.

Голяма част от мерките в Доклада за демографското бъдеще на Европа, който прие днес, 21 февруари 2008 г. Европейския парламент, са в резултат на активната работа на Биляна Раева като докладчик на АЛДЕ в Икономическата комисия по Доклада. В него се акцентира върху няколко основни направления, сред които са постигане на устойчиви и балансирани публични финанси, насърчаване развитието на разнообразни финансови инструменти при гарантирана прозрачност и сигурност, използване на данъчни облекчения за компании наемащи възрастни служители, ускоряване процеса на либерализация на пазара на труда в разширения ЕС още преди 2014 г. и улесняване на вътрешната миграция, насърчаване на заетостта сред младите хора и тези със семейни отговорности чрез иновативни работни схеми като работа на смени, на половин работен ден, учене през целия живот, както и солидарност между поколенията.

Докладът за демографската политика на Комисията идва в отговор на един от най-сериозните проблеми на Общността – застаряването на населението и намаляването на заетостта и производителността на труда. Според документа, през 2050 г. Европа ще се сблъска със сериозно изменение на демографската структура, което ще доведе до намаляване на хората в трудоспособна възраст и сериозно увеличаване на хората в пенсионна възраст, което ще представлява тежък товар за обществените финанси. Приетият Доклад включва и ограничаване на ранното пенсиониране, санкциониране на работодателите, които наемат нелегални работници, право на лечение в случай на безплодие, по-лесно осиновяване на деца, които са били малтретирани и положителни мерки за подпомагане на родителите, като например допълнителни пенсионни права и данъчни облекчения за създаване на детски ясли от предприятията.

Според Доклада, в страните-членки се очакват към 2050 г. значителни демографски промени в резултат на застаряването на населението, чиято средна възраст може да премине от 39 години през 2004 г. в 49 години през 2050 г. Структурата на населението и възрастовата пирамида ще се измени много – броят на младите на възраст между 0 и 14 години ще спадне от 100 милиона (данни от 1975 г.) на 66 милиона през 2050 г. Населението в работоспособна възраст ще достигне върхова стойност от 331 милиона към 2010 г., а впоследствие равномерно ще спадне до приблизително 268 милиона през 2050 г. При очаквана продължителност на живота нарастваща с 6 години при мъжете и с 5 години при жените между 2004 и 2050 г., процентът на хората над 80 годишна възраст ще се покачи от 4,1% през 2005 г. на 11,4% през 2050 г. Процентът зависимост при възрастните лица (брой лица над 65 годишна възраст разделен на броя на лицата между 14 и 65 годишна възраст) ще скочи от 25% през 2004 г. до 53% през 2050 г.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 21.02.2008 в 18:43 в категория Европарламент, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране