За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Биляна Раева: “Работните места не се правят с магическа пръчка, а с инвестиции”


В. „100 вести“, Габрово,

Евродепутатът Биляна Раева беше в Габрово в петък за откриването на Европейската информационна мрежа Europe Direct. Ден по-рано на заседание на членовете от групата на либералите и демократите към Комисията по икономически и парични въпроси е решено Биляна Раева да бъде докладчик в сянка по изработването на становище на Европейския парламент за борба с недекларираните работни места. За баланса в пазара на труда у нас и в Европа разговоряме с Биляна Раева.

- Госпожо Раева, бихте ли обяснили за читатели на „100 вести“ какво означава „докладчик в сянка“?
- Това е човекът, който координира мненията на различните политически групи в Европейския парламент /ЕП/ при подготовката на определени документи – резолюция, доклад по определена законодателна инициатива и т.н. Обикновено комисиите на ЕП подготвят своите становища, а политическите групи ги консолидират така, че предложеното от социалистите, ЕНП, либералите като поправки, изменения, допълнения към съответния текст да бъдат балансирани и предварително преговорени. Така че, когато се стигне до гласуване в пленарна зала, да сме сигурни, че отникъде няма да се появи някой Франкенщайн, който да изключи възможността за приемане на определен текст. Ролята на докладчика в сянка е да преговаря с всички политически групи, когато се подготвят поправките по законодателни текстове и да направи така, че те да бъдат предварително уеднаквени и да бъдат приети. Понякога става дума само за една запетайка, друг път за по-големи промени. Общо взето този процес е доста интензивен. Понякога се дава газ или спирачка, друг път се върви и назад. Докато се стигне до консесус, което е сравнително дълъг процес, свързан с много контакти, непрекъснати разговори, убеждаване, компромиси.
- След като ЕП се занимава с недекларираните работни места, това означава ли, че и в страните от Европейския съюз съществува „сив сектор“?
- Европейската комисия към Европейския парламент и Европейския съвет дефинира като недекларирана работа „всяка законна и заплатена трудова дейност, която не е декларирана пред компетентните органи, като се вземат предвид различията в регулаторната уредба на страните-членки“. Тук се включват много дейности – от неформалната домакинска помощ до работата „на черно“, извършвана от нелегално пребиваващи в съответната страна. Тоест, слага се знак за равенство между недекларираната заетост и укриването на данъци или неплащането на социални и здравни осигуровки. Недекларираната работа е феномен, обусловен от широк спектър икономически, социални, институционални и културни особености. Становището на Икономическата комисия на ЕП ще се фокусира върху мерки срещу негативното влияние на този феномен върху икономическия растеж, бюджетната и социалната политика на страните членки. Моето участие в изработването на становището за недекларираните работни места е логическо продължение на работата ми като докладчик в сянка по здравословни и безопасни условия на труд, по демографската стратегия на Европа – тя се гласува най-сетне в четвъртък /21 февруари 2008 г./ от ЕП. И аз съм изключително доволна, тъй като в демографската стратегия са включени мои цели пасажи, много мои поправки и т.н. Що се отнася до легализирането на работната ръка, в ЕС налице е голям брой нелегални емигранти. Счита се, че емигрантството по принцип е нещо необходимо на ЕС. Затова ние трябва да спрем именно нелегалното пребиваване, но да дадем възможност на тези, които вече са в Европа, да бъдат легализирани и да участват спокойно в пазара на труда. Защото ние все повече и повече изпитваме глад за работна ръка. И действително се нуждаем от хора, които работят в нормални и здравословни условия на труд, плащат си социалните осигуровки, данъците – т.е. те са пълноценни участници в този пазар на труда. Това е в интерес на работодателя, на европейския данъкоплатец и на работника.
- По отношение на българските граждани, поставените за България от ЕС срокове за предвижване и заселване в други страни, ще дадат ли негативно отражение върху легалното присъствие на нашенци в Европа?
- България трябва да спазва транзиционния период от 7 години, който беше пожелателен, ако страната ни не изпълнява поетите от Договора за присъединяване ангажименти. Вижда се, че България не застрашава с огромна емиграционна вълна от престъпници или крадци страните от Европа. Затова и преградите непрекъснато падат, тъй като такова нещо просто няма. Българските строители, селскостопански работници се търсят навсякъде. Нашите учени се търсят. Ето защо ние трябва да създадем условия на квалифицираните си кадри да останат в България, вместо да емигрират.
- Къде трябва да се търси балансът, за да останат висококвалифицираните специалисти в страната ни от една страна и от друга – отварянето на вратите за внос на нискоквалифицирани кадри да не ощети българските работници?
- Аз вярвам в свободната и невидимата ръка на пазара. Никой не може да спре хората да излизат от страната, както беше едно време. Регулиращият процес е това какво един българин с висше образование, с висока квалификация би намерил като реализация в България. Ако не успее да го направи тук, съвсем естествено е да го потърси в чужбина. Лично аз нямам нищо против карането на такси, но ако човек с две висши образования или квалификация по нанотехнологии започне да го прави в България, то той много бързо ще загуби своите предимства и възможността един ден да упражнява качествено своята hi-tech професия, тъй като няма да е в крак с нея. Затова приемам за нормално висококвалифицираната личност да отиде в чужбина. Въпросът е какво да се направи, за да предпочете България. Това може да се случи само със създаването на по-добри работни места, което е в пълномощията на работодателите, на правителството, на Европейското правителство с неговите институции. Защото работните места не се правят с магическа пръчка, а с инвестиции. А инвестициите отиват там, където има по-добри условия.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 25.02.2008 в 23:21 в категория В медиите. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране