За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Уникални мартеници, изработени от лица с умствени затруднения, носи в Европейския парламент Биляна Раева


Уникални мартеници, изработени специално за Европейския парламент от лица с умствени затруднения от Дневния център във Варна, ще занесе в Брюксел на 4 март Биляна Раева, член на Европейския парламент (АЛДЕ-НДСВ). По този начин, депутатът се надява да покаже добрите практики, които има в българските домове и дневни центрове за лица с увреждания, като отговор на филма за Могилино. Раева посети Дневния център за лица с умствени затруднения, който се намира във вила „Ривиера“ в Морската градина на Варна в петък, 22 февруари.

„Дневният център във Варна е пример за добри практики и сътрудничество между местната власт и неправителствените организации“, каза при посещението си Биляна Раева. Той е единствения в Североизточна България по рода си е резултат от дългогодишните усилия на частни лица, неправителствени организации и подкрепата на местната власт и чужди партньорски организации. В момента центърът е посещаван от 25 лица над 18-годишна възраст, като най-възрастният от тях е на 52 години. Капацитетът му е 45 лица, а целта – да предложи професионално обучение на хора с умствени увреждания.

Центърът е изграден по проект, реализиран в партньорство с община Варна, Дирекция „Социално подпомагане“ – Варна и чуждестранни партньорски организации, които са предоставили част от необходимите средства за ремонт на сградата.

Попитана какви са възможностите за осигуряване на финансиране за дейностите на центъра, Раева посочи Оперативните програми на България и отворения за кандидатстване Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство. „Като посланици на Европа в България и на България в Европа, ние трябва да направим така, че повечето неправителствени организации в социалната сфера да са добре запознати с възможностите за финансиране на социални проекти от европейските фондове и да могат да предлагат качествени и професионални грижи, както в този дневен център“, каза още Биляна Раева.

Освен мартениците, тя ще занесе в Брюксел и писмото на Омбудсмана на хората с увреждания от Варна Веселина Стоилова. „Аз съм изключително обезпокоена от кампанията, която се води по проблема с децата от дома в село Могилино. Не съм сигурна доколко тази кампания е добронамерена към децата и България. Особено тревожно е разпространеното от българските медии съобщение, че филмът за децата от Могилино ще бъде представен на 4 март в Европейския парламент. Ако идеята е благотворителна и мисията благородна, можем да благодарим, но ако целта е да се компрометира България непосредствено след националния ни празник, това би могло да се окачестви като недопустима спекулация с нещастието на децата с тежки увреждания“, казва в писмото си Веселина Стоилова.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 25.02.2008 в 19:01 в категория Европарламент, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране