За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Позицията за Могилино на омбудсмана на хората с увреждания във Варна ще представи пред социалната комисия на ЕП Биляна Раева


Биляна Раева, член на Европейския парламент (АЛДЕ-НДСВ) ще представи в Комисията по заетост и социални въпроси на Европейския парламент позицията за случая Могилино на единствения омбудсман в България на хората с увреждания във Варна Веселина Стоилова. В писмото, което Стоилова изпрати до Биляна Раева, се казва: „Европейските институции биха могли да подпомогнат този процес на интеграция и деинституционализация на децата и възрастните с увреждания. Но не бива да се спекулира с човешкото нещастие. Напълно подкрепям мнението на министъра на правосъдието на Република България, че тези деца и техните семейства също имат права и не бива да бъдат показвани постоянно с неясни подбуди и намерения. Призовавам всички граждани на Европейския съюз към зачитане правата на децата с увреждания и подкрепа на усилията за подобряване на техния и без това труден живот.“

Биляна Раева запозна българските си колеги в ЕП с писмото и ги призова да подкрепят заедно позицията и призива на Веселина Стоилова. Писмото ще достигне и до всички останали членове на Европейския парламент.

„Аз съм изключително обезпокоена от кампанията, която се води по проблема с децата от дома в село Могилино. Не съм сигурна доколко тази кампания е добронамерена към децата и България. Особено тревожно е разпространеното от българските медии съобщение, че филмът за децата от Могилино ще бъде представен на 4 март в Европейския парламент. Ако идеята е благотворителна и мисията благородна, можем да благодарим, но ако целта е да се компрометира България непосредствено след националния ни празник, това би могло да се окачестви като недопустима спекулация с нещастието на децата с тежки увреждания“, казва в писмото си омбудсмана на хората с увреждания. Според Веселина Стоилова, Домът в Могилино има два проблема – първият е, че там са настанени деца с минимум две различни увреждания – умствени, психически, физически, сетивни и т.н., и тези деца не могат да се самообслужват, да говорят и да се научат на каквото и да било, а вторият – че Могилино е много далеч от Русе и няма как специалисти да пътуват всеки ден на работа по два часа и половина само в едната посока.

Преди няколко седмици българските членове на ЕП Филиз Хюсменова, Метин Казак, проф. Владко Панайотов, Биляна Раева и Илияна Йотова внесоха писмена декларация в Европейския парламент в Брюксел, с която призоваха за обща европейска политика при отглеждането и възпитанието на деца в неравностойно положение. В документа те настояват грижата за децата да бъде приоритетна европейска политика, докато се изкорени унизителното неравенство на децата без родители. В декларацията българските евродепутати апелират за непрекъснат контрол до заличаването на различията в стандартите и се противопоставят на опитите да се политизират подобни сложни социални проблеми.

Инициаторите очакват подкрепата и на останалите членове на ЕП, тъй като, ако съберат поне 400 подписа на други европейски депутати до 22 май 2008 г., Европейската комисия може да инициира създаването на общо европейско законодателство в тази област, каквато е и основната цел на декларацията.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 27.02.2008 в 19:03 в категория Европарламент, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране