За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Нови закони в Европа заради Могилино


В. „Стандарт“, Любомира Будакова

- Г-жо Раева, днес евродепутатката Кати Синот ще представи филма на BBC за Могилино в Европейския парламент. Умишлено ли е избрана датата и с какви мотиви една ирландска депутатка организира подобна прожекция?
- Не мисля, че 4 март е избран умишлено. Противното би означавало, че срещу България се води една отвратителна кампания. Но е необяснимо защо се прожектира филм, който днес вече не отговаря на действителността. Най-важното сега е да превърнем в положителен ефект отзвука от прожекцията, като излезем с ясна позиция. Ще отстояваме толерантността в европейската година на междукултурния диалог и ще изложим положителните резултати по случая „Могилино“. Ще апелираме да не се политизира един дълбок социален проблем. Защото това се е случвало не само в България, а и в други страни членки на ЕС. Това е проблем не само на България, а на цяла Европа. И ние трябва да обърнем натрупалата се срещу нас негативна енергия в помощ за решаването му на европейско ниво, за да направим нещо реално в социалната политика и по-специално – по отношение на децата в домовете в цяла Европа.

- Как ще стане това?

- Преди седмица заедно с колегите ми от фракцията на европейските либерали Филиз Хюсменова, Метин Казак, проф. Владко Панайотов и Илияна Йотова от ПЕС предложихме Декларация за изграждането на обща европейска политика при отглеждането и възпитанието на деца в неравностойно положение.

- И все пак не предприехте ли някакви действия, за да спрете прожекцията?

- Вижте, ние научихме за плановете на Кати Синот преди месец, и то от белгийската преса. Още тогава всички български евродепутати се събрахме, за да обсъдим как да противодействаме. Предложихме след прожекцията да има дискусия за това, как да се подобри положението на хората с увреждания, на която да се прожектира и филмът „Дом“. В него също се показват грижите към деца от подобни домове, но картината е коренно различна. Не трябва да забравяме, че филмът за Могилино е правен преди две години и оттогава много неща са се променили не само в него, но и в останалите домове. От 2003 г. насам българското правителство полага всички възможни усилия за тези деца на всички нива. За две години 600 деца са изведени от социалните институции. Това е пътят. Апелирахме и пред председателя на ЕП г-н Пьотеринг да не бъде прожектиран филмът точно на 4 март, защото на тази дата българските евродепутати организираме концерт по случай националния ден на България и сме поканили Валя Балканска – единия от посланиците ни в годината на междукултурния диалог. Е, сега в рамките на този диалог ще проявим патриотизъм и ще кръстосваме „словесни“ шпаги в името на европеизацията във всички нейни измерения.

- Защо Пьотеринг не спря филма?

- Защото няма юрисдикцията да отмени прожекцията. Това е лична инициатива на Кати Синот.

- Единна ли е групата на българските евродепутати в този казус? В началото изглеждахте разединени – едни тръгнахте да организирате дискусия, други – концерт в Оксфорд.

- Когато говорим за национални интереси, винаги сме имали единна позиция. Всеки се опитва да помогне, с каквото може и както мисли, че ще е най-добре. И декларацията го доказва! Документът настоява грижата за децата в неравностойно положение да стане приоритет за Евросъюза, докато се изкорени унизителното неравенство на децата без родители. Искаме и Еврокомисията да осъществява непрекъснат контрол над домовете за сираци. Според правилата на Европейския парламент, ако до края на май успеем да получим подкрепата на поне още 400 евродепутати, ЕК може да инициира създаването на общо европейско законодателство в тази област. Да се подпише декларацията, означава неминуем успех за България в тази политика.

- Илияна Йотова преди дни обяви, че е възможно зад кампанията на Кати Синот да стоят икономически интереси. Споделяте ли това мнение?

- По данни от уебсайта на авторката на филма Кейт Блуит фондацията, която е основана с цел подпомагане на децата от Могилино, е събрала над 1,5 млн. паунда. До този момент няма информация как ще бъдат изразходвани тези средства. С колегите ми се надяваме това да не са нечии икономически интереси. Просто трябва да се помогне на тези хора. И държавата го прави. Затова филмът на Би Би Си има положителен знак, тъй като обърна вниманието на всички българи към съществуването на сериозен проблем и дано всеки от нас да осъзнае необходимостта от помощ за хората с увреждания.

- Засега България заема изчаквателна позиция по отношение на Косово. Трябва ли страната да признае новата балканска държава и кога?

- Въпросът е сложен и касае твърде тясно страната, за да се определя позицията ни като избързване или напротив – като забавяне. НДСВ подкрепя усилията за консултации между факторите, от които зависи стабилността в региона и държи България да запази за по-дълго ролята си на модератор в този процес. Важно е косовските власти да поемат сериозен ангажимент към спазване на правата на всички малцинства.

- Как изглежда страната ни от Брюксел година след като стана член на ЕС? Междинният доклад на Еврокомисията показа, че борбата с корупцията и организираната престъпност буксува. Брюксел спря временно парите за пътища и средствата по ФАР.

- България изглежда като целенасочен студент в хубава специалност, а не като ученика в началното училище, който вдига ръка винаги когато знае нещо. Като цяло имиджът ни е по-добър. Отбелязваме сериозен напредък в икономическо отношение и предлагаме добър предприемачески климат

- Опозицията обвинява правителството, че България изостава драстично с усвояването на еврофондове. Така ли е?

- Не мога да кажа, че изоставаме драстично. Но много хора не знаят, а и не се интересуват от информация. Смятат, че разработването на един проект е безкрайно трудно нещо. Затова в информационните центрове, които поддържам като евродепутат, организирам безплатни консултации за всеки, който се интересува по какъв начин може да реализира своите идеи с еврофондовете.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 04.03.2008 в 19:46 в категория В медиите. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране