За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Пленарна сесия на Европейския парламент – Страсбург 10 – 13 март 2008 г.


Следващата пленарна сесия на Европейския парламент ще се проведе от 10-ти до 13-ти март в Страсбург. Заседанието на ЕП започва в 17,00 часа местно време в понеделник, 10-ти март. Сред акцентите са честването на петдесетата годишнина на Европейския парламент, приемане на регламент за авиационната сигурност в Европейския съюз, консултативни доклади за директива за минималните ставки за дизеловото гориво и квотите за мляко, незаконодателни доклади за прилагането от новите държави-членки на политиката на ЕС на сътрудничество за развитие, здравния преглед на Общата селскостопанска политика, както и за положението на жените в селскостопанските райони и затворите. В сряда депутатите ще обсъдят срещата на Европейския съвет, която ще се състои на 13 и 14 март в Брюксел.

Честване на петдесетата годишнина на Европейския парламент

В сряда, 12-ти март, Европейският парламент ще отбележи с тържествена церемония петдесетата си годишнина. Председателят на Европейския парламент г-н Ханс-Герт Пьотеринг и председателите на Комисията г-н Жозе Мануел Барозо и Съвета г-н Янез Янша ще държат речи.

Общи правила за сигурността на гражданскaтa авиация

На 11 март Парламентът ще приеме нов регламент, който цели да гарантира високо ниво на авиационна сигурност в Европейския съюз. Регламентът е относно общи правила и стандарти, като например за проверката на пътници и ръчния им багаж, контрол на достъпа и претърсване за сигурност на самолетите. Регламентът включва и мерки за сигурността по време на полета като разполагането на „служители за сигурност“ и правила за носене на оръжия на борда на самолетите.

Mинимални ставки за дизеловото гориво: последващ преходен период до 2016 г. за България

Европейският парламент ще гласува консултативен доклад по предложението на Комисията за директива относно корекцията на специалния данъчен механизъм за газьола и съгласуването на данъчното облагане на безоловния бензин и газьола. Комисията по икономическите и парични въпроси гласува за по-бавно увеличение на минималните ставки за газьола за някои нови държави-членки, включително и България.

Политиката на ЕС на сътрудничество за развитие: предизвикателство за новите държави-членки

Депутатите ще гласуват незаконодателен доклад за прилагането от новите държави-членки на политиката на ЕС на сътрудничество за развитие, която е неразделна част от достиженията на правото на Общността. Текстът припомня международните ангажименти на новите държави-членки в тази област.

Здравен преглед на Общата селскостопанска политика

Европейският парламент ще гласува незаконодателен доклад от Комисията по селското стопанство за състоянието на Общата селскостопанска политика. Депутатите препоръчват новите държави-членки, които желаят това, да могат да прилагат опростеното единно плащане на площ до 2013 г. Също така те трябва да бъдат подпомагани от ЕС при прилагането на правилата за кръстосано спазване.

Квоти за мляко: Комисията по земеделието подкрепя доброволно увеличение с 2%

Парламентът ще гласува позицията си относно предложението на Европейската комисия за 2 % увеличение на квотите за мляко от 1 април 2008 г. Комисията по земеделието в ЕП предлага това увеличение да бъде доброволно, което ще даде възможност за баланс между държавите, които превишават квотите си и тези, които не ги използват докрай. Също така ще се избегне налагането на глоби на държави, които имат излишък.

Зелена светлина за Европейски институт за иновации и технологии

Европейският институт за иновации и технологии (ЕИТ) ще може да започне работа през това лято след очакваното одобрение от Европейския парламент на общата позиция на Съвета на предстоящата пленарна сесия. Парламентарната комисия по промишлеността одобри с голямо мнозинство позицията на Съвета.

Нови технологии за активно остаряване и по-дълъг самостоятелен живот

Новата изследователска програма „Интелигентна заобикаляща среда (Ambient Assisted Living, ИЗС)“ ще помогне на възрастните хора да живеят самостоятелно по-дълго време. Депутатите ще гласуват на първо четене законодателен доклад относно програмата, която цели разработването на разходно ефективни решения, които могат да подпомогнат равния и опростен достъп до новите информационни и комуникационни технологии във всички райони на Съюза.

Призив за по-добри условия за жените в затворите

Депутатите ще гласуват незаконодателен доклад от Комисията по правата на жените, който акцентира върху положението на жените затворнички, които все още са малцинство сред затворниците, но техният брой бързо нараства. Докладът призовава за по-добри условия в затворите, запазването на семейните връзки и повторно социално приобщаване и на работното място.

Подобряване на положението на жените в селскостопанските райони

Депутатите ще гласуват доклад от Комисията по правата на жените и равенството на половете за положението на жените в селскостопанските райони на ЕС и липсата на работа за жените там. Докладът призовава за преразглеждане на Директива 86/613/ЕИО за подобряване на статута на съпругите помощници, помагащи в селското стопанство и в малки и средни предприятия, за да имат право на отпуск по майчинство и болест, придобиването на пенсионни права и достъп до социална сигурност.

Подготовка на Европейския съвет (Брюксел, 13 и 14 март 2008 г.)

В сряда депутатите ще обсъдят срещата на Европейския съвет, която ще се състои на 13 и 14 март в Брюксел, на който правителствените и държавни глави ще обсъдят най-вече икономически теми.

В началото на сесията председателят на ЕП г-н Ханс-Герт Пьотеринг ще направи изказване за положението в Газа.

Четири години след атентатите в Мадрид в началото на заседанието във вторник председателят на ЕП г-н Ханс-Герт Пьотеринг ще направи изявление по повод Европейския ден срещу тероризма – 11 март.

Във вторник Комисията ще направи декларация за защитата на данните и правата на потребителите.

Президентът на Естония в ЕП

Президентът на Република Естония Toomas Hendrik Ilves, бивш член на ЕП, ще направи изказване в ЕП. След три години, прекарани в Европарламента, през септември 2006 г., той беше избран за президент на Естония.

Последните промени в дневния ред на пленарната сесия ще бъдат обявени на 7-ми март (петък) в 11:00 часа на редовната пресконференция на говорителя на ЕП и говорителите на политическите групи в сградата на Европейския парламент в Брюксел – PHS, зала 0A50.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 10.03.2008 в 20:02 в категория Европарламент, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране