За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

50 години Европейски парламент


Европейският парламент отбеляза с тържествена церемония и концерт на младежкия оркестър на ЕС 50-годишнината си. Сред гостите бяха председателите на Европейския съвет г-н Янез Янша и на Комисията г-н Жозе Мануел Барозо, бивши председатели на Парламента, както и представители на националните парламенти на страните-членки и на други институции. Зам.-председателят на Народното събрание г-жа Камелия Сабова представляваше българския парламент.

Първото заседание на Европейската парламентарна асамблея се провежда на 19 март 1958 г. в Страсбург. Асамблеята има 142 членове, които са излъчени от националните парламенти на страните-членки и в нея се говори на четири езика. Днес, 50 години по-късно, в Европейския парламент заседават 785 членове, а официалните езици са 23.

Председателят на Европейския парламент г-н Ханс-Герт Пьотеринг приветства с добре дошли всички гости и депутати, които присъстваха на церемонията.

Той припомни как стъпка по стъпка Европейският парламент се е борил да си осигури повече и повече правомощия, осъзнал е собствената си важност и днес е достоен за името си.

„Днес ние наброяваме 785 членове от 27 европейски нации; представляваме над 150 национални политически партии; имаме законодателни и бюджетни правомощия на равна нога със Съвета на министрите; упражняваме контрол върху Европейската комисия и избираме нейния председател; ние сме представители на близо 500 милиона европейски граждани; отразяваме всички политически тенденции в Европейския съюз и станахме ключов участник в европейската политика“, каза той.

„Договорът от Лисабон ще увеличи нашите правомощия. В бъдеще решения по важни въпроси, които засягат нашите граждани ще могат да бъдат взимани само, ако Европейският парламент даде съгласието си,“ каза председателят на ЕП относно новия договор. Заедно с Хартата договорът ще има важна роля за демокрацията и парламентаризма в ЕС, добави той.

Г-н Ханс-Герт Пьотеринг каза, че сътрудничеството на Европейския парламент с националните парламенти е особено важно. „В бъдеще трябва да направим необходимото да запазим това сътрудничество“, подчерта той.

Председателят на Европейския съвет г-н Янез Янша поздрави Парламента за активната му роля, благодари за приноса му в развитието на Европейския съюз през последните пет десетилетия и пожела нови идеи, постоянство и успехи да укрепват европейските ценности и демокрация. Също така през следващите 50 години Европейският парламент като „храм на европейските ценности да има още по-големи успехи.“

Председателят на Комисията г-н Жозе Мануел Барозо подчерта, че институционалният триъгълник на ЕС е уникален модел, който е доказал своята жизненост и солидност през последните 50 години, адаптирайки се толкова добре към огромното разширяване на правомощията на Съюза и динамиката на географското му разширяване. Конструктивното партньорство между институциите е от съществено значение, каза той и поздрави Парламента за работата му за Европа и приноса му във всички аспекти в живота на европейските граждани в това конструктивно партньорство.

След това младежкият концерт на Европейския съюз изпълни концерт в пленарна зала, който завърши с изпълнение на Химна на Европа – „Одата на радостта“.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 12.03.2008 в 20:07 в категория Европарламент, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране