За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Mинимални ставки за дизеловото гориво: отсрочка до 2016 г. за България


Европейският парламент прие с 447 гласа „за“ 64 „против“ и 39 „въздържали се“ консултативен доклад по предложението на Комисията за директива относно корекцията на специалния данъчен механизъм за газьола и съгласуването на данъчното облагане на безоловния бензин и газьола. Парламентът подкрепи по-бавно увеличение на минималните ставки за газьола за някои нови държави-членки, включително и България.

Европейската комисия твърди, че съществените разлики на настоящите ставки на акцизния данък върху дизеловото гориво (газьол) в отделните държави-членки води до изкривявания на пазара на пътния транспорт, защото води до т.нар. „горивен туризъм“ (фирмите за пътен транспорт, които се занимават с международни превози или са разположени близо до границата със страна с ниско данъчно облагане, прилагат „горивен туризъм“, като зареждат резервоарите си в държавите-членки с най-ниски данъци).

На теория не следва да има никакво нарушение на конкуренцията, тъй като всеки водач е свободен да избере мястото в Европейския съюз, където ще зарежда независимо от страната си на произход. Въпреки това, поради географски и бизнес ограничения, не всички фирми за пътен транспорт са в състояние да пълнят резервоарите си на най-евтините пазари. Тъй като различните категории фирми за пътен транспорт, конкуриращи се на едни и същи пазари, не могат да се ползват от едни и същи възможности за покупка на гориво, обложено с нисък данък, „горивният туризъм“ нарушава конкуренцията: разликите в разходите за гориво могат да стигнат дори до 20 % за пътуване от 1 000 км.

Също така „горивният туризъм“ има отрицателни последствия за околната среда, когато се правят заобикаляния от обичайния маршрут.

Директивата, предложена от Комисията, цели да намали различията в данъчните нива на облагане на горивата, нарушенията на конкуренцията и вредите за околната среда.

Според Комисията безоловният бензин и газьолът са еднакво вредни за природата и затова няма причина от екологична гледна точка двете минимални нива да се различават. Следователно Комисията предлага увеличаване на минималното ниво на акциза върху дизеловото гориво до минималната ставка за бензина.

Позицията на Парламента

С доклада от Оlle Schmidt (АЛДЕ, Швеция) Парламентът одобри това предложение, но подкрепи по-бавно увеличение на минималните ставки за газьола от настоящето ниво от 302 евро за 1000 л. до нивото на бензина от 359 евро за 1000 л. до 2015 г. вместо 2012 г., както предлага Комисията.

Последващ преходен период за някои нови членки до 2016 г.

Депутатите одобриха поправка, според която на България, Латвия, Литва, Полша и Румъния трябва да се даде една допълнителна година – т.е те ще могат да ползват последващ преходен период за използвания като моторно гориво газьол до 1 януари 2016 г., за да достигнат до целта 359 евро за 1000 л. Членовете на Парламента предлагат това изменение, защото за държавите-членки с ниски доходи, които се присъединиха наскоро към ЕС и вече са въвели значителни увеличения на ставките на горивата, периодите на дерогация трябва да се удължат, за да имат повече време да се приспособят.

„Не“ на последващи увеличения

Парламентът се противопоставя на плана на Комисията да увеличи и двете минимални ставки до 380 евро на 1000 л. през 2014 г. Също така поправките на парламентарната комисия гласят, че държавите-членки, в които ставката на акциза върху газьола надвишава 400 EUR за 1000 л. и 500 евро за 1000 л. за безоловния бензин на 1 януари 2008 г., няма да въвеждат по-нататъшно увеличение на ставката на акциза върху газьола до 1 януари 2015 г.

В областта на данъчната политика ролята на Парламента е консултативна. След вота на Парламента, окончателното решение зависи от Съвета.

Според оценка на въздействието на Европейската комисия настоящите ставки на акцизния данък в отделните държави-членки се различават много съществено една от друга. Девет държави-членки все още не спазват минималните ставки върху дизеловото гориво (газьола) поради предоставените им преходни периоди за съобразяване с тяхната специфична ситуация. Тринадесет държави-членки прилагат ставки с нива между 300 EUR и 400 EUR. Пет държави-членки го облагат с данък със ставка над 400 EUR, и най-открояващо сред тях е положението в Обединеното кралство (693 EUR).

Данните в изследването към юли 2006 г. показват, че в България ставките за безоловния бензин са 271 евро на 1000 л. и 220 евро на 1000 л. за дизеловото гориво.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 13.03.2008 в 20:09 в категория Европарламент, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране