За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Докладът за защита на потребителите беше гласуван в Европарламента


Европейска стратегия за защита на потребителите 2007-2013
На 8 април, в пленарна сесия на Европейския парламент, Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите гласува доклада „Европейска стратегия за защита на потребителите 2007-2013” към който Биляна Раева, член на Европейския парламент, представи поправки. Някои от тях бяха включени в предложения за компромиси от страна на самия докладчик и приети. Измененията внесени от Биляна Раева имаха за цел да насочат текста към приоритетите на потребителската стратегия.

Изменение 6, Параграф 3 предлага на Комисията да предприеме по-нататъшни мерки за защита на потребителите, в т.ч. неприкосновеността на личния живот и сигурността, особено в цифровия свят, в контекста на прегледа на достиженията на правото на Общността, без обаче това да добавя допълнително и неоправдано бреме върху частния сектор. Параграф 8 на изменение 21, припомня, че маркировката СЕ може много лесно да бъде погрешно тълкувана като обозначение за изпитване за безопасност или качество от трета страна и/или като маркировка за произход. В 15-ти Параграф на Изменение 40 се набляга на въпроса, че държавите-членки и заинтересованите страни следва да инвестират повече в информация за потребителите и в образователни кампании, отправящи правилните послания към правилните категории потребители; Смята се, че потребителското обучение трябва да започва от началното училищеи следва да бъде неразделна част от обучението през целия живот.
В доклада са включени и предложения на Комисията по Икономически и парични въпроси. Биляна Раева, в качеството си на докладчик в сянка по изработването на становището на икономическата комисия от където идват предложенията, подчертава, че завършването на вътрешния пазар на ЕС трябва да бъде приоритет. Много е важно новите държави-членки да продължат реформите, за да могат да приемат еврото веднага щом са в състояние да изпълнят критериите от Маастрихт. По този начин те се
възползват в пълна степен от положителното въздействие на единната валута върху
вътрешния пазар. Доверието на потребителите трябва да е осигурено безпрекословно било то в договори, по отношение на услугите или покупките, като за това спомага премахването на всички бариери и пречки, но без да се забравя необходимостта от
специфичен подход относно бариерите, свързани с езика, културата и потребителските предпочитания. При изграждането на вътрешния пазар важи максимата, че защитата на потребителите не може да бъде извинение за протекционизъм, но се набляга на идеята за създаването на солидна основа за защита на потребителите, която е абсолютно необходима особено в областта на финансовите услуги. Интегрираният пазар на финансовите услуги на дребно трябва да бъде движен от пазарните сили, особено за услуги касаещи финансовите, банковите и застрахователните продукти.
На дневен ред и важната роля на новите и все по-използвани канали за продажба, като електронната търговия, за засилване на конкуренцията на вътрешния пазар и следователно на потребителският капацитет. Посочва се, че финансовите, банковите и застрахователните пазари са особено отворени към електронната търговия и настоятелно призовава Комисията и държавите-членки да гарантират по- благоприятни условия за развитието на презгранични електронни покупки; призовава Комисията да проведе проучване относно различните механизми за разрешаване на спорове между потребители и предприятия, които се прилагат в държавите-членки с цел да се определи и насърчи използването на ефективните механизми. По отношение на финансовите пазари във връзка с новото законодателство / препоръчва се засилването на единното влизане в сила на съществуващото законодателство преди предлагането на допълнителни правила/, от икономическата комисия настоятелно призовават Комисията да спазва принципите за по-добро регламентиране без допълнителна тежест за потребителите и промишлеността.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 08.04.2008 в 22:57 в категория Европарламент, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране