За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Европейският парламент ще решава за културата


В пленарна сесия на Европейския парламент за 9-10 април, депутатите поставят на дневен ред важният въпрос за културата в модерното общество и ще обсъдят предложения за нейното активизиране. В дебат ще се представят темите за културните сектори, финансирането и потреблението им.
На 9 април предстои дебат в Европарламента, посветен на културата и нейното значение за европейските граждани. Културните индустрии в рамките на Лисабонската стратегия са свързани с постиженията на дигиталната ера и свързаните с нея нови възможности за разпространение, както и появяващите се нови предизвикателства в областта на интелектуалната собственост, авторските права и пиратството. Културният сектор е генерирал приходи за над 654 милиарда евро през 2003 в Европа (при 271 милиарда за производството на автомобили), като в него са заети над 5 милиона европейци. Това поставя като фокус в своя доклад депутатът Гий Боно (ПЕС, Франция) и подчертава, че индустрии като културата се разрастват по-бързо от много други сектори, което играе важна роля за постигането на целите на Лисабонската стратегия за заетост и икономически растеж.
Депутатите от Европейския парламент отправят конкретни предложения към Комисията и страните-членки, които включват създаването на работна група за култура и творческа икономика, която да проучи приноса на културата за нововъведенията, икономическия растеж и социалното развитие в Европейския съюз. Неминуемата нужда от повече финансова подкрепа за културните индустрии и общности също е приоритет в исканията на депутатите. Препоръчват се смесени форми на финансиране и по-добри фискални рамки, като например прилагането на данъчни кредити и намалени ставки за ДДС за всички продукти на културата, включително онлайн произведенията.
Докладът призовава Комисията да разгледа възможността за съставяне на програма, сходна с програма MEDIA, която да подкрепи създаването на Европейска дигитална библиотека, да стимулира и подкрепя музиката, театъра и издателската индустрия.
За потребителите и техният достъп до културното съдържание онлайн също е помислено с предложение за решения, които да гарантират справедливо заплащане за всички категории носители на права. Акцентира се също на значимостта на трансграничната мобилност на творците, на нуждата от подобряване на квалификацията и системите за обучение и се препоръчва по-пълно включване на културата във външните политики на Европейския съюз.

Културата в глобализиращия се свят е засегната и в доклада на депутата Vasco Graça-Moura (ЕНП-ЕД, Португалия), който поставя ударение върху усилията за по-доброто отразяване на аспектите на общото европейско културно наследство в програмите на ЕС (Доклада върху Европейската програма за култура в глобализиращия се свят, приет от Комисията по култура и образование на ЕП). Европа държи едно от първите места сред останалите континенти благодарение на своето културно наследство. Ето защо програмите на ЕС в областта на културата допринасят и ще доведат до положителни резултати в областта на социалната кохезия, икономическия растеж, устойчивото развитие, трудовата заетост и конкурентоспособността. Депутатите обаче смятат, че съществуващите програми не отразяват пълно многообразието на общото европейско културно наследство и в този смисъл призовават Комисията да предложи специфични програми за запазване на европейското културно наследство, като например маркировка „Европейско наследство“, която да подчертава европейското измерение на паметници на културата и места с емблематично значение за историята и културните традиции на континента.
Препоръчва се също така изработването и популяризирането на „списък за посещение на културни обекти“ във всички държави-членки, както и по-голямо място на културата в европейските дипломатически представителства.

Културните сектори в криза – обръща се специално внимание на книгоиздаването, където опасно намалява създаването на качествена литература за сметка на бест-селъри, както и на музикалната индустрия, където качеството и разнообразието също са застрашени от глобалното разпространение на цифровите технологии, колективното управление на правата и пиратството.
В доклада се споменава още, че Комисията по култура и образование към ЕП препоръчва засилване на подкрепата за литературните преводи, предвидени в програмата „Култура 2007-2013 г.“, както и създаването на престижни европейски награди, които да се присъждат във всички области на културата. Успоредно с това, предлага се с оглед на двестагодишнината от раждането на композитора Фридерик Шопен, 2010 г. да бъде определена за „Европейска година на Фридерик Шопен“, а 2011 г. на свой ред да бъде „Европейска година на гръцката и римска класика“.

Субтитрирането на телевизионните програми подкрепено от евродепутатите
Декларацията за субтитрирането е предложена от Lidia Joanna Geringer de Oedenberg (ПЕС, Полша) и е събрала досега подписите на 427 депутати. Депутатите канят Комисията да подготви законодателна инициатива, която да задължи обществените телевизии в ЕС да субтитрират своите програми. Проблемите със слуха засягат повече от 83 милиона европейци и остаряването на населението само ще засили тази тенденция. Подчертавайки правото на гражданите за равен достъп до информация, образование и културни блага, депутатите смятат субтитрите за основополагащ елемент, за да бъде телевизионната информация достъпна за всички зрители, включително глухите и слабо чуващите. Още повече, че този подход улеснява значително възприемането и ученето на чуждите езици.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 08.04.2008 в 22:59 в категория Европарламент, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране