За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

„Слънчев импулс” в Европейската Комисия


Това е кодовото име на швейцарски проект за самолети, захранващи се от слънчевата енергия, който беше представен вчера в Европейския парламент. „Предизвикателството, което проектът “Слънчев импулс” си е поставило за цел е да използва днешните технологии на лимита на възможностите им и отвъд, и да бъде катализатор на появата на утрешните технологии”, сподели Жак Баро, Еврокомисар по транспортните въпроси като обяви, че инициативата е под патронажа на Европейската комисия и ще се ползва с нейната подкрепа. На представянето присъстваха г-н Бертран Пикар и г-н Андре Боршберг, съответно Президент и Изпълнителен директор на проекта. Специален гост на събитието беше българският депутат от Европейския парламент Биляна Раева, ангажирана в инициативата като председател на делегацията за Швейцария в Европейската институция. Ключови интереси в изпълнението на идеята има и компанията “Solvay”, която е между най-големите инвеститори в България и има дълга традиция в подпомагането на проекти, опазващи околната среда.

Идеята е създаването на самолет, изцяло задействан от слънчева енергия, без вредни емисии. Крайната цел на проекта е тези емисии де бъдат сведени до 0% към 2050 година, което надвишава многократно обявеното от Европейския съюз желание да се намалят вредните емисии до 2020 година с 20%. Ако „Слънчев импулс“ бъде успешен, то това би позволило да се направи търговска и гражданска авиация на основания от него принцип, а именно да се използва слънчевата енергия, както и водородната мощ и биокеросин за дългите полети.
За страна извън ЕС, Швейцария доказва колко е важно сътрудничеството й с Европейската комисия, пример за това което индустриалната и енергийна политика трябва да правят, за да насърчават енергийната ефективност и чистите транспортни средства. За „Слънчев импулс“ патронажът на Европейката комисия представлява признание за положителната му дейност в развитието на обновяемите енергии. „Това е пример, който би трябвало всички да следваме и символ на това, към което трябва да се стремим. Свят без самолети е непредставим. Но все още не съществува ясна концепция за самолетите на бъдещето, самолети, които да не вредят на околната среда“, допълни още Жак Баро.

„Възхищавам се на тези, които имат политическия кураж да изтръгнат обществото ни от зависимостта му от фосилните горива /вж.снимка 2/“, заяви г-н Бертран Пикар.

Първият самолет-прототип на „Слънчев импулс“, под названието HB-SIA, е в процес на конструкция в град Дюселдорф. Общата дължина на крилата му ще бъде 61 метра и ще тежи около 1.5 тона. Пробните полети са програмирани за началото на 2009 година.

Основни спонсори на „Слънчев импулс“ са компанията „Solvay“, Omega и Deutsche Bank. Федералното политехническо училище в Лозана е официалният изследователски партньор, Altran е отговорен за инженерната част на проекта, докато групата „Dassault-Aviation“ допринася с опита си в авиацията.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 10.04.2008 в 23:00 в категория Европарламент, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране