За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

586 „ЗА“!


По време на пленарната сесия на Европарламента от 10 април, беше гласуван доклад по инициатива на Европейския парламент за културните индустрии в рамките на Лисабонската стратегия. Докладът на депутата Гий Боно (ПЕС, Франция) беше приет с голямо мнозинство: 586 гласа „за” и 36 „против”. „Нима е справедливо цяло домакинство да се лиши от интернет-достъп, само защото малкото им дете например, „тегли“ MP3-ka? Не мога да се съглася с това, особено днес, когато зависим именно от интернет, ползвайки обществените и банковите услуги, които предлага и които са в наша полза”. Тези думи са част от вота на българския депутат от Европарламента, Биляна Раева, която защитаваше либералната идея по време на гласуването на доклада.Той поставя акцент върху важността на културата и културната индустрия в рамките на Лисабонската стратегия за по-голям растеж и увеличение на качествените работни места. Това трябва да се вземе предвид във всички политики на Европейския съюз, особено тези, свързани с Вътрешния пазар, конкуренцията, търговията, изследванията и бизнеса.
Спорът за авторските права и интелектуалната собственост, който се води с променлив успех в България, засегна и текста на доклада. Едно от предложенията на Парламента в тази посока е създаването на трансгранично, общо управление на правата и собствеността. Морално се осъжда криминализираният подход към потребителите, които с некомерсиална цел използват съдържанието в интернет.

По време на гласуването на Доклада, в Гупата на либералите имаше разединение за единствените две внесени поправки, които Биляна Раева /АЛДЕ-НДСВ/ подкрепи и които бяха приети при гласуването. Те засягат идеята по какъв начин може да се санкционира интернет пиратството. Българският депутат от АЛДЕ, Биляна Раева, се придържа към думите от поправката, текстът на която: „призовава Комисията и държавите-членки да признаят факта, че интернет е обширна платформа за изразни средства на културата, достъп до знания и демократично участие в европейската творческа дейност, която събира поколенията чрез информационното общество; следователно призовава Комисията и държавите-членки да избягват приемането на мерки, които противоречат на гражданските свободи и правата на човека, както и на принципите на пропорционалност, ефективност и възпиращ ефект, като например прекъсване на достъпа до интернет“;. Раева подкрепи вота с примера защо трябва да се забрани достъпа до интернет на цяло семейство, ако например малкот им дете си „сваля“ МП3 -ка

Парламентът отнесе към Европейската Комисия предложения за създаване на структури, които да подпомагат координирането на политиките и дейностите, влияещи върху културната дейност. Също така настоява да се осигури адекватно финансиране на културната и творческата индустрии. Многообразието от стимули като например от финансовата сфера – намалените данъчни ставки, са в посока за развитие на културната индустрия. Използването на структурните фондове, програмите за развитие на малките и средни предприятия, 7-ма рамкова програма са сред основните предложения на Парламента за просперитета на културния сектор.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 17.04.2008 в 23:04 в категория Европарламент, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране