За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

10 човека на ден умират, докато чакат даряване на орган


Това каза в своето изказване г-н Адамус Адамоу (ЕОЛ/СЗЛ, Кипър)по време на дебата по темата за Донорството и трансплантацията на органи в ЕС, преди самото гласуване на доклада му. Актуалната тема е позната у нас, а статистиката показва, че отношението на българите към донорството на органи е по-малко позитивно, отколкото това на останалите европейски граждани: 22 % от българите са обсъждали донорството на органи (при средно 41 % за 25-те членки на ЕС тогава); на въпроса дали биха дарили свой орган, 40 % отговарят положително (56 % средно за ЕС25), докато 71 % подкрепят използването на донорски карти (81 % за ЕС25) (по данни на Евробарометър 2006)
Още по темата:
Човешките органи не трябва да се превръщат в стока за търгуване, каза новият Комисар по здравеопазване – Андрула Василиу
Вчера тя представи инициативата на Европейската комисия, която подготвя законодателство в тази област. Три са основните приоритети за донорството – подобряване на качеството и безопасността, достъпност и наличност на органи и безопасни трансплантации. В момента в ЕС няма общи стандарти за качество и безопасност на трансплантациите и донорството. Законодателство в тази област би положило основите на правила, регулиращи процеса на трансплантация и доставка на органите. Изключително важно е да се подобри достъпът (цена и наличност) до органи в Европа, за да се преодолее нелегалният трафик и т.нар. „туризъм“ на органи – трафикът на хора заради органите им: по приблизителна оценка става дума за около 150-250 случая годишно само в Европа . Донорството е хуманна кауза и правилата, по които то се извършва трябва да са строго определени, да позволяват превъзмогване на недостига на органи, но същевременно да не се позволява части на човешкото тяло да се превърнат в търговска стока.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 22.04.2008 в 23:08 в категория Европарламент, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране