За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Европейският парламент ще гласува днес в Страсбург доклад за бюджет 2009


Докладът на Юта Халг (ПЕС, Германия) върху бюджетната рамка и приоритетите за 2009 г. е първият програмен текст, предложен от член на Европейския парламент като част от подготовката на годишния бюджет на ЕС 2010 г. Някои от промените, които ще станат след всеобщото ратифициране на Лисабонския договор и влизането му в сила биха могли да окажат силно въздействие върху бюджета. Групата на либералите, член на която е евродепутатът Биляна Раева, изразяват силна подкрепа за няколко конкретни поправки.Поставя се акцент на въпроса, че след влизането в сила на Договора от Лисабон, ЕП трябва да постигне споразумение с Комисията и Съвета за определянето на бюджетните приоритети. В тази връзка, Парламентът ще засили правомощията си в одобряването на бюджета на ЕС. Поправката цели навременното прилагане на новата процедура, която ще позволи безпрепятственото приемане на адекватен на новите предизвикателства Бюджет 2010.
Втората поправка касае промяната на приоритетите за 2009 г., която Комисията вече е заложила в програмата си. Тъй като тя е натоварена с изпълнителната власт, депутатите подкрепят идеята да не бъдат добавяни приоритети, без да са осигурени съответните кредити за това. По-специално става дума за бюджетните редове от Международния финансов резерв, при които резервите са особено ограничени. Трябва да има преосмисляне и пренареждане на тези приоритети, но само от Парламента и Съвета.
Акцент се поставя и върху поправката, която цели засилване на контрола и оценката от страна на Парламента при одобряването на бюджетни линии в отделните сфери на дейност на ЕС. Това означава, че правомощията на Парламента се увеличават и той може да предложи на Комисията да изготви ясни отчети за дейността, за всяка област на политиката, за да даде възможност на съответните комисии на Европейския парламент да извършат детайлна проверка на прилагането и очаквания напредък на различните програми и политики на ЕС

Бюджетната комисия ще направи първоначална оценка по-нататък в годината, на предварителния текст на бюджет 2009, който ще бъде представен на Пленарната сесия през юли.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 24.04.2008 в 23:09 в категория Европарламент, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране