За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Исландия е ключов играч в Европейското икономическо пространство


Членът на Европейския парламент от АЛДЕ-НДСВ , Биляна Раева, е на двудневно посещение в Исландия, в качеството си на председател на делегацията на ЕП за Швейцария и страните от Европейското икономическо пространство /Исландия, Норвегия и Лихтенщайн/ Днес тя се срещна с Магнус Стефансон, вицепрезидент на исландския парламент и виден либерал, и представители на исландския енергиен сектор, във връзка с техния опит в обновяемите енергийни източници и практиките им, с които България може да създаде обмен.

Г-жа Раева направи изказване по време на Междупарламентарната среща на Европейския парламент с Исландия за политиката на ЕС към страните от Севера и постави акцент на изключително актуалната политика в Арктическия регион. Тази политика влиза в сила на 1 януари 2007 и включва Исландия, Норвегия и Русия, заедно с ЕС като равностойни партньори и САЩ и Канада, страни-наблюдателки. ЕС цели многообразно сътрудничество, което включва и страните в региона извън него. Исландия е една от водещите страни в сферата на обновяемите енергии. На една от срещите тема беше въпросът за сигурността, като следствие от глобалното затопляне. Вследствие на топенето се създават възможности за нови транспортни коридори в Арктика. Границите на страните, граничещи с Арктика също се местят заради топенето, което създава част от притесненията. Също така глобалното затопляне застрашава флората и фауната на арктическия регион и има опасност цели видове да изчезнат.

Темата за обновяемите източници на енергия е много актуална във връзка с третия пакет, който Европейската комисия представи през март, и емисията на квотите. Исландия не произвежда почти никакви вредни емисии, тъй като над 70% от използваемата й енергия е обновяема. Добрите практики на страната в тази сфера могат да се обменят с ЕС. На утрешната среща на междупарламентарния комитет на европейското икономическо пространство, Биляна Раева ще участва в представянето на доклада на ЕИП за изминалата година и на развитието на бъдещите перспективи пред ЕИП, на работния документ, на който тя е докладчик.
Друг важен момент ще бъде обсъждането на трансграничните здравни услуги. Тук става дума за това, че пациентите могат да получават здравни услуги извън тяхната страна, но държавата им /чрез здравната им осигуровка/ ще ги реимбурсира. Въпросът е доста спорен – Европейската комисия има директива за него, но Барозу я изтегля в последния момент през декември. Новият еврокомисар по здравните въпроси, Андрула Василиу, обещава да я представи още през юни. Иначе Европейския съд е взел решение, че пациенти могат да се лекуват извън страната си, чрез необходимите условия за това. Това засяга пряко страните от ЕИП, защото засяга суверенитета на 30-те държави-членки в ЕИП в сферата на здравеопазването.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 28.04.2008 в 23:49 в категория Европарламент, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране